K tomu navíc přidala 2. místo za podnikatelský záměr. „Soutěží se celkem v sedmi kategoriích a naše firma se přihlásila do všech. Získali jsme navíc i 7. místo za katalog, 11. místo za prezentaci a 5. místo celkově, za úplně všechny kategorie,” doplnila výčet úspěchů vyučující Angelika Klímová, která spolu se studenty účast na veletrzích připravuje.

„U stánku se nehodnotí jenom to, jak vypadá. Hodnotí se například i připravené pracovní smlouvy, jak vyplní doklad, jak komunikují v angličtině. Jako jedni z mála ovládají DPH. Všechno perfektně zvládli, proto jsou nejlepší,“ pochválila své studenty. Jak doplnila, příprava je to pokaždé velmi náročná. Během roku se účastní celkem sedmi veletrhů a na každý je potřeba obměnit katalogy, vizitky, plakátky, zkrátka všechno, čím se prezentují.

Firma Králíkárny má už na živnostenské škole tradici, ti, kteří ji vedou, se ale každý rok mění. Do Prahy tak jezdí reprezentovat školu a čerpat zkušenosti vždy nová skupina podnikatelů. „V Praze jsme byli poprvé. A bylo to něco jiného, než na co jsme zvyklí,“ zhodnotil Dominik Rudy.

„Nasbírali jsme mnoho zkušeností a víme, že tomu musíme dát ještě mnohem víc energie, abychom byli ještě lepší,“ doplnila ho Iva Šípová, která je navíc společně s vyučující autorkou nového podnikatelského záměru, za který si firma odvezla 2. místo.

Pracovala na něm soustavně tři měsíce a biofarma zaujala porotu svojí originalitou. „Do finále postoupilo celkem pět prezentací. Mezi hodnotiteli byl i úspěšný podnikatel Jan Čepský, kterému se naše biofarma moc líbila, prý je to srdcovka,“ podotkla Iva.

Tímto záměrem rovněž firma představila rozšíření činností svého podnikání. I když králíkárny zůstanou, více se teď studenti zaměří na samotné králíky. „Na to nás navedli vlastně sami zákazníci. Všichni, kteří přišli do stánku, chtěli koupit králíka, a ne králíkárny,“ s úsměvem poznamenala vyučující. V Praze proto udělali anketu, co by se nakupujícím víc líbilo, a zvítězili králíci. Od září tak firma ponese název Adriana Bártlová, Králíci.

„Mladí podnikatelé z fiktivní firmy Adriana Bártlová, Králíkárny ukázali, že se konkurence nebojí. Velké poděkování za vzornou reprezentaci školy patří žákům 1. ročníku denního nástavbového studia oboru Podnikání – Ivě Šípové, Danielu Džadoňovi, Lucii Abrahamové, Dominiku Rudymu a Jaroslavu Andělovi. A samozřejmě vyučující ekonomických předmětů Angelice Klímové, která je na soutěž připravuje a motivuje,“ vyzdvihla ředitelka školy Ilona Medunová.

Jako odměnu získali volný vstup na mezinárodní veletrh fiktivních firem v Praze v roce 2019 a 10.000 Kč na výjezd na zahraniční veletrh fiktivních firem.

Ilustrační foto.
Záchranná služba se namísto vděku dosti často střetává s agresí