Součástí akce byla i ochutnávka gulášů od diváků. Soutěžící se proto snažili být těmi nejlepšími kuchaři široko daleko. U vaření však nechyběla dobrá nálada a týmy sršely vtipem. Přísady či koření, které soutěžící přidávali do guláše, však mnozí z nich nechtěli prozradit. Byla to totiž jedna z možností, jak být nejlepší.

„Festivalu jsme se zúčastnili již vloni. Líbilo se nám, a tak jsme tady letos zase. Organizace od pořadatelů je na jedničku, počasí vyšlo, takže bezva akce. Jsme spokojení. Chceme s naším gulášem vyhrát, proto jsme přijeli. Žádný tajný recept nemáme,“ říká Jiří Rožnoky za tým, který přijel z Bukovan.

Rekonstrukce ZŠ Dukelská v Kraslicích
Děti mají o týden delší prázdniny

I kuchaři z dalších týmů tvrdili, že musí vyhrát. Na otázku proč, odpovídali prostě proto, že jsou nejlepší.

„Ingredience, které dáváme do guláše, nesmíme prozradit,“ říká s trochou nadsázky kuchař z týmu, který si říkal Kližkaři Chodov.

„Maso jsme dostali všichni stejné, cibuli také. Maso sice nebyla kližka, kterou jsme chtěli, ale s tím se musíme poprat. Všechny týmy mají stejné podmínky,“ dodal.

Mezi jednadvaceti soutěžními týmy byli většinou lidé z okolních měst a obcí. Místní Krásno postavilo hned několik družstev. K vidění byly dále týmy z Bukovan, Lokte, Horního Slavkova, Sokolova, Dolní Hluboké, Nové Vsi či Milíkova. Výjimkou nebyl ani tým z Německa či složená dvojice z Prahy a Skalné.

Bohatý byl i doprovodný program. Zahrála i řada kapel, mezi nimi například i Josef Alois Náhlovský a kapela Kozí Bobky.

„Výborná atmosféra, festival je bezva. Příští rok pojedu znovu,“ říká jeden z diváků Karel Hýský.

V pátek zahrají a zazpívají na Folkové Ohři opět i loketští Roháči.
Tip Deníku: Folková Ohře opět v kynšperském tábořišti