„Typická vánoční kuchyně na Štědrý den měla devět chodů jídel,“ prozradila Marie Gersdorfová z Tašovic, která některá z nich navařila a napekla a lidé je v rytířském sále mohli ochutnat. „Jedla se například čočková polévka, aby byly přes rok peníze. Dělal se ovocný salát z ovoce, které lidé přes rok nasbírali a nasušili,“ prozradila některé z vánočních chodů. Návštěvníci si pochutnávali také na sleďovém salátu nebo na štóle a k tomu si dali například typický pečený čaj. „K jídlu byla samozřejmě na Štědrý den ryba, na stole musela být klobása s křenem, pečený chléb, salát. Nechybělo zelí, nějaká pečeně a oba druhy knedlíků,“ pokračovala. Jak doplnila, sama na Štědrý den některá z nich připravuje. „Čočková polévka je moc dobrá, taky ji děláme, ale až na Nový rok. Taky aby se nás držely peníze po celý rok,“ prozradila jedna z návštěvnic.
Nejenom jídlem ale žily trhy. Na nádvoří bavila přítomné živá muzika, v sále s freskami nechybělo Pouliční divadlo Viktora Braunreitera . V křídle u rotundy se zájemci fotili i betlému a děti vyráběly. „Zkoušíme plést slaměné ozdoby,“ prozradily Maruška s Andulkou. Další děti zase tvořily třeba visačky na dárky v Andělských dílničkách. Své umění předvedl řezbář a v neděli pak i paličkářky. A kdo chtěl, zavítal za astroložkou, nebo si nechal věštit budoucnost z karet. Stánkový prodej pokračoval i před branami hradu a v Lokti na náměstí. Zahřát v nepřívětivém počasí se lidé mohli svařákem, čajem, medovinou, teplým punčem či dobrou kávou.