Chybět nebudou oblíbené a hojně navštěvované Krušnohorské vánoční trhy a konec roku bude už potřetí patřit open air silvestru v loketském amfiteátru.

Zahájení adventu se v Lokti stalo vyhledávanou akcí zejména od doby, kdy se zavedly prskavky přání. „Ty samozřejmě nebudou chybět ani letos,” potvrdil místostarosta města Petr Zahradníček. Bude dobré, když si lidé přinesou své, ale k dispozici je bude mít i město. Kromě nich nabídnou prodejci své zboží ve stáncích, vystoupí děti z mateřinek, základní školy i základní umělecké školy. Představí se i sólisté. Bude se i oceňovat a obdarovávat. Ceny si odnesou děti, které vyhrají v soutěžích na sobotní mikulášské. A bude se předávat i šek. „Vladimír Suchan z agentury Vlny nafotil kalendář Lokte. Výtěžek z jeho prodeje předá nevidomým sestrám Bukóciovým z Lokte,” ocenil místostarosta hezké gesto. Po Tiché noci, kterou na pozoun z oken radnice zahrají Filip Glassel a Jenda Zahradníček, se slavnostně rozsvítí vánoční strom.

Sokolovská MHD
Nenašli společnou řeč. Budou se rušit linkové spoje MHD?

Tisíce návštěvníků lákají každoročně Krušnohorské vánoční trhy na hradě Loket. „Tentokrát se můžete těšit na stará řemesla a zvyky vážící se k regionu Krušných hor a Poohří,“ zve na hrad o víkendu 9. a 10. prosince kulturní referentka Šárka Žižková. Nádvořím zavoní krušnohorská kuchyně, řemeslníci tu budou předvádět své umění. Návštěvníci si budou moci vyrobit slaměné ozdoby a vonné františky a děti se zabaví v Andělské vánoční dílně. „O adventní náladu se přičiní například Pouliční divadlo Viktora Braunreitera, folklorní soubory Dyleň a Krušnohor, pěvecké sbory Orbis Pictus či Cubitus, Bára Štěpánová a další,“ vyjmenovala Žižková. Trhy se po oba dny konají od 10 do 18 hodin na hradě i ve městě.

A do třetice slibuje kulturní zážitek i oslava silvestra v loketském amfiteátru. „Jde už o třetí ročník. Při prvním jsme vůbec nepočítali s tím, že bude mít akce takový ohlas,“ poznamenal místostarosta Zahradníček. Vstup do přírodního divadla bude možný od 20 hodin. Všechny přítomné bude ve stanu bavit country kapela Bugr, na pódiu pak Ret Hot Chili Peppers revival a zhruba od 23 hodin pak Kabát revival, který svou produkci přeruší jen kvůli novoročnímu přípitku a pak bude pokračovat až do druhé hodiny ranní. První ročník patřil výročí Karla IV., tento není specifikován. „Možná bychom mohli při přípitku upozornit, že začíná rok, kdy slavíme 100 let české státnosti,“ uvedl Zahradníček. Silvestr v amfiteátru se každoročně koná za podpory Karlovarského kraje.

Ježíškova vánoční pošta v Božím Daru začíná v pátek razítkovat příležitostným razítkem zásilky. Letos je na něm adventní věnec a nápis Boží Dar.
Ježíškova pošta orazítkuje zásilky adventním věncem