Není čeho se bát, kurzy nejsou o nějakém drilu. Instruktoři poradí, jak a čím se bránit, odvrátit bezprostřední útok a uchýlit se do bezpečí. „Účastníci se naučí především využít citlivá místa útočníka. Užitečné je také vědět, jak se k obraně dá použít deštník, klíče a další předměty, které nosí lidé běžně při sobě. Skvělou zbraní mohou být například i podpatky,“ říká jeden z instruktorů Jiří Matouš.

Chci se umět bránit. Bojím se večer na sídlišti. Chci se hýbat. To jsou nejčastější odpovědi účastníků sokolovských kurzů sebeobrany.

Ženy a senioři podle policistů totiž čelí specifickému typu násilí. Snažili se proto vybrat konkrétní technické prvky, které jim pomohou se v těchto případech účinně bránit.

Kapacita kurzů je omezená. Městská policie proto doporučuje se předem registrovat. Více informací poskytneme na telefonním čísle 778 548 569.

Účastníci se během tří měsíců naučí základní techniky sebeobranných prvků. Kurz začíná ve čtvrtek 21. února. Hodiny budou probíhat ve fitness centru obchodního komplexu URAL v Sokolově, vždy každý čtvrtek od 18 do 19.30 hodin. Lekce jsou zdarma.

Prvotní podnět daly strážníkům studentky sokolovského gymnázia. „Víme, že existují kurzy sebeobrany pro seniory, tak jsme se zeptaly, zda by nešlo něco podobného zařídit pro ženy,“ dala strážníkům podnět jedna ze sokolovských studentek.

Sokolov byl první, kdo začal kurzy sebeobrany pro seniory před lety pořádat. Postupně se přidávají i další města regionu.

Ilustrační foto
Kvalifikovaní učitelé v kraji chybějí. A bude hůř