Archeologický průzkum komplexu zříceniny kostela svatého Jana Křtitele v Lokti plánuje zdejší radnice. Svatostánek, který byl postavený mimo město, nad zatáčkou silnice z Horního Slavkova, se pro mnohé místní stal symbolem. Kvůli zchátralosti byl však v roce 1973 zbořen a dnes je na jeho místě možné spatřit pouze pozůstatky základového zdiva. Desítky let zbořená sakrální památka se ale opět začíná dostávat do popředídiskusí.

„V lokalitě bývalého kostela bude letos proveden základní archeologický průzkum ve spolupráci s archeologem Jiřím Klsákem. Do příštího roku pak chci mít připravený projekt na rekonstrukci a výstavbu vyhlídkových stezek na Šibeniční vrch a dominantou tohoto okruhu bude právě bývalý kostel,“ vysvětluje starosta Lokte Jaroslav Hlavsa.

Jeho slova potvrzuje i archeolog a předseda Klubu Za krásné Karlovarsko Jiří Klsák. „Jsem domluven se starostou, že bychom letos u zříceniny bývalého hřbitovního kostela svatého Jana Křtitele provedli sondážní práce, které by nám mohly poskytnout základní informace o stáří zdiva, případně o starší zástavbě tohoto místa. Po vyhodnocení situace bychom eventuálně pomýšleli na komplexnější výzkum této lokality, k němuž by došlo ovšem až v následujících letech, zatím blíže nespecifikovaných,“ říká karlovarský archeolog Jiří Klsák.

„Půjde-li vše hladce a získáme dotace, může tu do dvou let vzniknout obdoba toho, co jsme vybudovali na Hruškové, tedy stezky včetně značení a informačního systému,“ oznamuje Hlavsa.

Především mezi Loketskými se stále najdou tací, kteří na bývalý kostel vzpomínají. „Jako dítě jsem tam chodila se školou. Bylo to tam pěkné a velké, kousek od kostela byl i hřbitov a také park s lavičkami, kde jsme svačili a hráli si,“ vzpomíná důchodkyně Marie Šťastná z Lokte. Její dcera však má na éru kostela zcela jiný názor. „Nebylo to tam nic moc. Z útlého dětství si pamatuji, že se v něm pořádaly mše. Pak se to zrušilo a kostel stál zcela bezprizorně. Chodili jsme tam snad i jednu dobu sbírat kaštany. Potom se z kostela udělal sklad nábytku, a když do celé stavby začalo pršet, chátral a nechal se zbořit,“ vzpomíná Zdeňka Šťastná. „Lidé, kteří třeba potřebovali na záchod, tak se klidně šli za kostel doslova vydělat. Opravdu nic, co by stálo za vzpomínku,“ dodává Šťastná.

Loketští kostel zbudovali v roce 1511. Ten prošel postupně v 17. i 18. století několika rekonstrukcemi. V roce 1853 jej Loketští poprvé zbořili, aby na stejném místě postavili nový kostel v novorománském slohu podle projektu stavitele Františka Šídla. Tento kostel vydržel právě až do roku 1973.

Kristián Šujan