Lidé teď lamentují nad tím, proč k tomu došlo. Správce hřbitova, kterým jsou Technické služby města Kraslice, klidní vášně a doufá, že lidé pochopí, že je potřeba dodržovat provozní řád. Místní mají za to, že technické služby zakazují pod jednotlivá kolumbária umisťovat květiny a svíčky. „Co to je za výmysl. Proč nemůžu dát květiny pod urnovou schránku?" ptá se jedna z pisatelek. Přidávají se i další. „To už můžeme rovnou zrušit hřbitovy, když nemůžeme drahým zesnulým položit svíčku a kytičku k místu, kde odpočívají," píše další respondentka z řad samotných zastupitelů Jiřina Junková.

„Chápeme, že lidé umísťují květiny a další předměty pod kolumbária, když ale květiny zvadnou, už je někteří neuklízí. Navíc jsme evidovali celou řadu stížností od pozůstalých, kteří mají své urny ve spodních částech, že je tam právě kvůli tomu nepořádek. Celý hřbitov jsme uklidili a požádali veřejnost, aby tam věci neumisťovala," řekl ředitel Technických služeb Kraslice Robert Vopička. Poukázal na to, že lidé si mohou vyzdobit vnitřky pronajatých kolumbárií. „Pokud chtějí větší výzdobu a umísťovat květiny, mohou si pronajmout hrobové místo," poukázal ředitel s tím, že správce chce také zamezit ničení kolumbárií.

„Lidé tam různě podomácku přidělávají stojánky a podobně. Dochází tak k ničení i nového zařízení. Příkladem jsou mramorové parapety. Průběžně renovujeme novější kolumbária v zadní části hřbitova, což uvítaly už desítky lidí. Tyto jsou vybaveny zmíněnými parapety, kam lze postavit zapálenou svíčku či menší výzdobu," pokračuje Vopička. Mrzí ho prý výroky některých lidí zejména na sociálních sítích. „Lidem vysvětlujeme nutnost udržet na hřbitově pořádek, že pracujeme na nových místech, že lidé mohou nechat květiny na blízkých pietních plochách, které ještě přibydou. Již od prázdninových měsíců oznamujeme některým lidem, aby si vybrali nová místa, protože jedno ze stávajících kolumbárií je vychýlené a budeme ho muset zbourat. Bez problémů a s pochopením pozůstalých se jich přestěhovala už stovka," uvedl. „Předpokládáme, že zbylá kolumbária v přední části hřbitova budou renovována v příštím roce, včetně přilehlých komunikací. Při této příležitosti jsme chtěli taktéž instalovat odkládací parapety, jejichž výroba je již nyní zadána v kovářské dílně, stejně tak jako další okrasné prvky na jiná místa hřbitova. Pokud bude technicky jen trochu možné, budeme se snažit parapety instalovat ještě před plánovanou rekonstrukcí samotných kolumbárií. Běžně odkládat pietní předměty na plochy určené zejména pro pohyb osob však nelze."

Lidé podle jeho slov nemusí mít obavy, že by o umístěnou výzdobu přišli. V koších končí jen zvadlé květiny a vyhořelé svíčky, ostatní věci jsou pak umístěné ve skladu hřbitova, kde si je lidé mohou vyzvednout. „Ani o Dušičkách nemusí mít návštěvníci obavy. Vždy hřbitov zaplaví mnoho květin a výzdoby. Nic se likvidovat a vyhazovat nebude, v těchto případech se výzdoba dočasně toleruje," dodal.

Jak ukázala sonda Deníku, nad dodržováním provozního řádu na hřbitovech bdí i v ostatních městech a obcích na Sokolovsku. I tam jsou lidé informováni o tom, že pod kolumbária upomínkové předměty nepatří. „Lidé si už před lety zvykli, že výzdobu musí dávat jen na místa, která jsou k tomu určená. Dodnes v podstatě informačními sděleními poukazujeme na to, že v případě pronájmu kolumbária by lidé neměli v jejich okolí umisťovat vzpomínkové předměty. Někteří tak sice činí, ale musí počítat s tím, že věci správce pravidelně odstraňuje. A to i z toho důvodu, že uložené předměty brání při úklidu hřbitova, zejména při odstraňování listí," uvedla Vendula Razgyelová, správce městského hřbitova v Sokolově. „O Dušičkách však umisťování vzpomínkových předmětů tolerujeme," dodala.