Majitelé restaurací a penzionů v turistické Bublavě se netají nervozitou ze sporu mezi obcí a vlekaři. Ten se týká výstavby nového obslužného objektu pod sjezdovkou. Deník o tom již informoval. Bublava totiž požaduje zastavení a odstranění stavby. Argumentuje tím, že vlekaři staví načerno na pozemcích obce.

Mluvčí sdružení Ski–Bublava Jiří Lhota ve čtvrtek oznámil, že vlekaři se rozhodli sami stavbu definitivně zastavit. „Obáváme se represí ze strany vedení obce, které by mohly vést například ke změně nájemní smlouvy nebo třeba k jejímu zrušení,“ řekl Lhota.

Zpráva vystrašila místní podnikatele. „Vleky provozuje skupina lidí, kteří areál modernizují a investují do něj. Bez toho by obec nebyla tak navštěvovaná. Díky vlekům se živnostníkům daří,“ řekl Miroslav Vichr, majitel tamní restaurace, která je hned u sjezdovky. „Každá modernizace zvýší atraktivitu skiareálu, a tím přijede i více turistů. Spor Bublavy s vlekaři nás opravdu děsí,“ doplnil.

Vlekaři začali stavět hned po ukončení zimní sezony. Místo buněk a kontejnerů chtěli vybudovat dřevostavbu s pokladnou, sociálním zázemím a prostory pro horskou službu nebo půjčovnu lyží a lyžařskou školu. Stavební úřad požádali o vydání rozhodnutí ohlášení stavby. Ten ho také vydal.

Podle starosty Bublavy Igora Jirsíka jde o chybné rozhodnutí, proti kterému se vesnice hodlá bránit. Zopakoval, že se nejedná jen o dočasnou stavbu, a proto mělo proběhnout klasické stavební řízení. „Do něj bychom pak měli být přibráni. Vlastně jsme ani nevěděli, že tam taková stavba vznikne. Vlekaři nás o tom neinformovali. Navíc tam chtějí postavit něco, co nesouhlasí s projektem,“ uvedl Jirsík.

S tím Lhota nesouhlasí. „Obec jsme informovali a drželi jsme se projektové dokumentace,“ oponoval Lhota.

Vlekaři se ještě minulý týden pokoušeli na zastupitelstvu dohodnout, jak z patové situace. Většinová část poslanců ale trvá na prošetření. „Chování vedení obce označuji za destrukční. Nový objekt měl být dominantou areálu. Máme nakoupený materiál a postavenou základní desku. Pokud se rozhodneme areál ještě vůbec otevřít, budeme tam muset navozit na zimu buňky,“ dodal Lhota.

Bublava poslala stížnost na rozhodnutí kraslického stavebního úřadu krajskému úřadu. Ten ji ale označil za nepříslušnou a nasměroval ji stavebnímu úřadu do Kraslic. Jeho šéf Zdeněk Nevosad pro Deník uvedl, že ve vydání rozhodnutí ohlášení stavby problém nevidí. „Vlekaři nemění charakter užívání, staví na stejných příčkách i přípojkách kromě plynu,“ uvedl Nevosad.

Jirsík kontruje, že stavební úřad se mýlí. „Počkáme na oficiální oznámení stavebního úřadu. Pak budeme postupovat dál. Podáme proti rozhodnutí další stížnost,“ doplnil.