Na 23. listopadu jsou nahlášeny první výslechy u Okresního soudu v Karlových Varech. „Stání začíná v 8.15 a povede ho soudce Barbořík,“ uvedla zaměstnankyně soudu.

David Hanzl, jeden z manažerů České zdravotní, odmítl záležitost komentovat. „K tomu se vůbec nebudu vyjadřovat,“ uvedl pouze.

Berenika Podzemská, krajská radní pro zdravotnictví (hnutí Doktoři), zdůraznila, že pro lékaře a sestry z Karlovarské krajské nemocnice je zahájení soudního líčení s manažery České zdravotní velkým zadostiučiněním. „Ještě větší radost bychom ale měli, kdyby před soudem stanulo i minulé vedení kraje, které Českou zdravotní nechalo vědomě rok a půl nemocnici řídit. Nebýt toho, že se k nim přidala veřejnost a pod tímto tlakem vedení kraje ustoupilo od chystaného prodloužení smlouvy na mnoho let, tak by pravděpodobně nemocnice byla v konkurzu,“ uvedla.

Policie stále prověřuje i trestní oznámení, které na hospodaření nemocnice po výsledcích hloubkového auditu podalo bývalé vedení Karlovarského kraje.

„Celou věc nyní šetří speciální tým, který byl zřízen na celostátní úrovni. Tento případ se nápadně podobá problémům s hospodařením i v dalších nemocnicích,“ vysvětlil právník Martin Tocik. Podle něj policie zatím pouze odložila vyšetřování Ilji Horníka, bývalého ředitele chebské nemocnice. „U něj bylo konstatováno, že se nejedná o žádný trestný čin, a Karlovarský kraj proti tomuto rozhodnutí neprotestoval,“ dodal právník.

(iva, jako)