„Cílem projektu je představit široké veřejnosti nejen v naší zemi, ale i v zahraničí regionální potraviny, které vznikají v Karlovarském kraji z místních surovin. Navíc nám jde i o podporu a propagaci kvalitních malých a středních zemědělců a potravinářů v regionu,“ vysvětlil krajský radní Jaroslav Bradáč.

Zda Ministerstvo zemědělství bude projekt akceptovat, to se Karlovarský kraj dozví v příštím týdnu. „Poté budou osloveni výrobci, kteří působí v Karlovarském kraji. Ti by se měli přihlásit do soutěže o udělení značky Regionální potravina od 1. července do 10. srpna na Střední zemědělské škole Dalovice, s níž na projektu kraj spolupracuje,“ vysvětlila krajská mluvčí Jana Pavlíková.

Výrobci potravin budou soutěžit v kategoriích mléko a mléčné výrobky, pekařské a cukrářské výrobky, masné výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina a ostatní výrobky.

„Podmínky přihlášení a účasti v soutěži budou k dispozici na stránkách Karlovarského kraje. Žadatel, a tedy účastník soutěže bude muset mimo jiné doložit, že jeho výrobek obsahuje minimálně sedmdesát procent tuzemských surovin a hlavní složka produktu je tuzemská ze sta procent,“ vysvětlil Bradáč.

Náklady na akci mají dosáhnout 800 tisíc. Oceněné výrobky se objeví na informativních letácích a v katalozích Karlovarského kraje.