Dobře připraveni na nápor návštěvníků chtějí být v Chodově při letošní Noci kostelů, která připadá na pátek 24. května. Loni se město k této mezinárodně rozšířené akci připojilo vůbec poprvé a hned čelilo obrovskému zájmu ze strany místních občanů, ale i turistů. Pro ty bylo největším lákadlem, že mohli vystoupat do věže kostela sv. Vavřince a pohlédnout na Chodov z výšky. Lidí však přišlo tolik, že se na všechny nedostalo. Proto město pro letošní ročník zavádí rezervační systém.

„Minulý rok byly ohlasy skutečně velké. Jediné, co lidé vnímali trochu negativně, byl velký tlak na návštěvu věže kostela, což způsobilo, že se tam nedostali všichni. Zájemců bylo opravdu moc. Do věže se však může jít maximálně jen s deseti lidmi, aby to bylo bezpečné a nikomu se nic nestalo," vysvětlil místostarosta Chodova Patrik Pizinger, proč musí město návštěvnost věže kostela korigovat. „Myslím si, že rezervační systém je vhodným řešením. Lidé si mohou dopředu zajít do infocentra, kde na požádání dostanou kartičku s časem, v kolik hodin se na prohlídku dostanou," doplnil Pizinger. Půlhodinové komentované exkurze věže jsou rozvržené na dobu od 16 do 19 hodin. „Po vyčerpání kapacity, tedy vydání všech časovek, bude tato informace zveřejněna na webu infocentra," uvedla vedoucí odboru školství, kultury a vnitřních věcí Ivana Sarkányová.
Připravené jsou také prohlídky dalších částí kostela, kterými budou provázet pracovníci infocentra. Místostarosta Pizinger si stejně jako loni vezme na starost exkurze do věže. „Já jsem si těch 98 schodů vyběhal nahoru a dolů asi dvanáctkrát. Takže dnes už musím začít trénovat, abych to opět zvládl," podotkl s úsměvem radní.

Na programu bude i kultura. K vidění bude výstava prací žáků umělecké školy, hudební vystoupení či varhanní koncert Jiřího Dolanského. Návštěvníky může také těšit, že si budou moci prohlédnout artefakty z depozitáře kostela.

Noc kostelů v Chodově bude tematicky zaměřená k významné postavě zdejších dějin – šlechtici Franzi Flamin von Plankenheim, který byl největším donátorem stavby kostela. Dne 7. května to bylo 280 let od jeho úmrtí. Historické prameny pak ještě uvádějí, že 9. května 1733 byl šlechtic pochován do kostelní krypty, kde spočívá dodnes. Do těchto prostor však lidé dnes nahlédnout nemohou.
„Hrobka přístupná veřejnosti nebude. Je totiž ve velice neutěšeném stavu. V 70. letech byla vyplavena spodní vodou, která po sobě bohužel zanechala značné stopy. Pamětníci také tvrdí, že se do krypty musel někdo v minulosti vloupat a něco tam hledal," připomenul místostarosta.