Na preventivní prohlídky chodí pouze čtvrtina Čechů. V Sokolově měli ve čtvrtek zájemci v rámci Světového dne ledvin možnost využít konzultace u odborníka – nefrologa.
Je známo, že mnoho nemocí může probíhat skrytě a pacient vůbec netuší, že jimi trpí. To platí u většiny civilizačních onemocnění, jakými jsou například cukrovka, nádorová onemocnění, ateroskleróza nebo chronické onemocnění ledvin.

„Často se stává, že pacienti vůbec netuší, že mají pokročilé selhání ledvin, a my jim musíme říci šokující zprávu, že jejich ledviny přestávají fungovat a že budou muset chodit na dialýzu – ledviny totiž obvykle nebolí," upozorňuje Jiří Vlasák, nefrolog a primář dialyzačního střediska v Sokolově. Jak vzápětí dodal, je to velká škoda, protože kdyby takový pacient přišel včas, dalo by se s tím ještě něco dělat.

U příležitosti Světového dne ledvin se ambulance každoročně otevírají zejména starším pacientům, protože ti jsou chronickým ledvinným onemocněním ohroženi nejvíce.
„Každoročně zjistíme u nezanedbatelného počtu z nich nějaké rizikové faktory a nezřídka i větší problém s ledvinami," upozorňuje David Prokeš, ředitel jedné ze společností, která v České republice provozuje síť nefrologických ambulancí a dialyzačních středisek. ⋌