Problémem nejen pro ně, ale možná i pro zaměstnance vězeňské služby je jazyková bariéra. V Kynšperku to řeší jazykovými kurzy, které pořádají dvakrát týdně.

Podle lektora Jiřího Koníře znalost češtiny pomáhá nejen odsouzeným Vietnamcům, ale může mít přínos i po výkonu trestu pro naši společnost. K vietnamštině lektora přivedl zájem o kulturu a lidi z Vietnamu.

„Měl jsem to štěstí, že jsem potkal několik vietnamských přátel, kteří mě seznámili se základy jazyka a kulturou. Již delší dobu vyučuji Vietnamce český jazyk a s výukou odsouzených v rámci tohoto projektu jsem souhlasil z několika důvodů. Za prvé mě tato práce nesmírně baví a obohacuje a pro odsouzené má znalost češtiny hned několik důležitých aspektů,“ říká Koníř.

Především jim podle něj usnadní výkon trestu, v různých životních situacích budou umět adekvátně reagovat a tyto situace řešit, umožní jim komunikovat s okolím.

„Dalším a neméně důležitým hlediskem je to, že v rámci výuky jazyka jsou odsouzení seznamováni se společenskými normami, způsobem myšlení a pravidly platnými ve většinové české populaci, což jim po ukončení výkonu trestu může pomoci k smysluplnému začlenění do společnosti,“ konstatuje Koníř.

Koupaliště Michal v Sokolově.
Sokolovské moře je v kurzu, pokoří návštěvnost 30 tisíc lidí

Věznice Kynšperk nad Ohří zajišťuje ve spolupráci se společností South East Asia Liasion výuku českého jazyka pro odsouzené Vietnamce již třetím rokem. Cílem je zvýšit úroveň znalosti českého jazyka a interkulturních dovedností u této skupiny vězňů. Výuka probíhá dvakrát týdně pro tři dvanáctičlenné skupiny.

Jazykové vzdělávání probíhá v rámci projektu Integrační vzdělávání vietnamských odsouzených ve Věznici Kynšperk, který je financován Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Zaměstnanost.

Vzdělávací aktivity jsou vedle aktivit pracovních považovány za nejvýznamnější složku programu zacházení s odsouzenými. „Věznice proto na tuto oblast klade velký důraz a hledá možnosti, jak nabídku vzdělávacích programů rozšiřovat,“ říká mluvčí kynšperské věznice Petra Bělíková. Vzdělávání probíhá ve školských zařízeních SOU Vězeňské služby ČR, dále s externími subjekty anebo si ho věznice řeší vlastními silami.

Rockové sady Kraslice 2018.
Rockové sady: Porce hudby a hold zesnulému muzikantovi