V areálu sokolovské nemocnice zachraňovali dělníci spolu s úředníky radnice hned čtyři životy. Nikoliv však lidské, ale poštolek obecných. Poštolky totiž zahnízdily na budově, kterou začali dělníci zateplovat. Přes nově postavené lešení se tak opeření rodiče nemohli dostat s potravou ke svým mláďatům. Těm hrozilo uhynutí.

„Díky všímavosti paní, která bydlí pod nemocnicí, se nám podařilo mláďata zachránit," říká Linda Tomeszová ze sokolovského odboru životního prostředí. Sousedka nemocniční budovy prý sleduje hnízdění poštolek každý rok. Letos, když nastoupili na budovu stavaři, byla už mláďata v hnízdě.

„Po domluvě se zhotovitelem stavby nám dělníci zjistili, že jsou ve hnízdě opravdu čtyři mláďata. Jejich rodiče se přes lešení nemohli k poštolkám dostat, a těm tak hrozilo uhynutí. Nejlepší možné řešení v tu chvíli bylo spojit se se zvířecí záchrannou stanicí Drosera, která si pro mláďata přijela," upřesnila Tomeszová. Zároveň vyslovila dík všímavé paní.

„Jsme rádi za takové podněty od veřejnosti. Díky nim přichází záchrana včas," uvedla s tím, že Sokolov se snaží i o záchranu hnízdišť rorýse obecného na panelových domech. Rorýs je zvláště chráněný druh ptáka, vzhledem připomínající vlaštovku, který je vázaný na lidská obydlí. Podle mapování z roku 2012 je v Sokolově 140 hnízdišť.
Rorýsi jsou nejvíce ohroženi zateplováním, čímž dochází k zániku hnízdišť.

„Tomu se snažíme předcházet tak, že na to stavebníky v průběhu stavebního řízení upozorňujeme," dodala Tomeszová. Do fasády musí být poté zabudována i rorýsí budka.