„Vyplatí se zjistit si, kdo letní tábor provozuje, zvlášť když je inzerován třeba na internetu," říká policejní preventistka Zdeňka Papežová s tím, že vhodné je také doprovodit dítě na místo, odkud odjíždí na tábor, a osobně je předat vedoucímu oddílu. „Rodiče by si měli také zjistit přesnou adresu pobytu dítěte, termín návratu a alespoň 2- až 3krát napsat dítěti pohled nebo dopis a vyžadovat od dítěte informace o pobytu," poukázala.

„Připomínáme také, aby rodiče vybavili dítě potřebným počtem léků, které pravidelně užívá, a aby informovali o tom zdravotníka a vedoucího oddílu, případně hlavního vedoucího tábora. Při hovoru s vedoucím oddílu by měli rodiče upozornit na specifika dítěte, zda je plavec či neplavec, jaké má individuální potřeby, případné zdravotní potíže," pokračuje preventistka.

Doporučila zároveň, aby se rodiče informovali o programové náplni tábora, na oddílové vedoucí a jejich zkušenosti z práce s dětmi. „Pro dítě by měl být tábor součástí prázdninového programu. Nesmí mít pocit, že je na tábor posláno takzvaně za trest, nebo proto, že rodiče odjíždí na dovolenou bez něj. Po návratu dítěte z tábora by si měli rodiče udělat čas na popovídání o průběhu celého pobytu, o zážitcích dítěte z tábora. V případě, že dítě o tom nechce mluvit nebo sděluje jen negativní zkušenosti, měli by si to rodiče ověřit. Dojde-li k nápadným změnám v chování dítěte, nebo dokonce dítě jeví známky fyzických trestů, v každém případě doporučujeme ověřit si, jak reagují na pobyt v táboře jiné děti, nebo se pokusit zjistit zkušenosti jiných rodičů. Určitě není od věci při vážném podezření se obrátit na Policii ČR," doplnila Papežová.

Námi oslovení rodiče se podobnými radami řídí. „Našeho syna jsme poslali na tábor do Itálie od domu dětí a mládeže. Ten ho pořádá už dlouhé roky a děti jsou vždy nadšené. U moře byl syn poprvé a nemohl si ho vynachválit. Hodiny nám vyprávěl své zážitky, takže je nám už teď jasné, že bude chtít jet i příští rok," řekla spokojeně Lenka Bock z Kraslic.

Jsou ale i rodiče, kteří dobře nevybrali. „Dcera odjela na koňský tábor a po pár dnech jsme pro ni museli jet, protože spíše než tábor zažívaly děti podle mě enormní pracovní nasazení. Teď už jezdí jen na prověřené letní tábory," řekla další z matek.