„Stalo se to na trati 148 Cheb – Hranice v Čechách, Aš – Selb-Plößberg (- Hof) v úseku Františkovy Lázně – Hazlov. Je tam zajištěna náhradní autobusová doprava,“ uvedla odpoledne mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. Do večera se trať podařilo zprůjezdnit.

Odpoledne už fungovalai trať z Chebu do Marktredwitz, po níž nejezdily vlaky dopoledne. „Provoz vlaků na linkách Marktredwitz – Cheb – Aš – Hof a Nürnberg – Cheb byl stabilizován. Následkem silného větru bylo omezení na trati 178 Cheb – Plzeň v úseku Chodová Planá – Planá u Mariánských Lázní. Tento stav trval do odpoledních hodin,“ poznamenala mluvčí.

MHD Sokolov
Lidé chtějí lepší návaznost spojů v týdnu. O víkendech prý není žádná

Zbytek vlakových spojů v kraji byl obnoven, žádná omezení nejsou podle mluvčí krajského úřadu Jany Pavlíkové ani na silnicích. Silničáři a hasiči operativně likvidovali aktuálně spadlé stromy na komunikacích. Vítr v noci na úterý totiž opět zesílil a porazil další a způsobil i nové výpadky v dodávkách elektřiny. Energetici je odstraňovali po celý včerejší den. Činili se i řemeslníci na poškozených střechách. Například v Základní škole v Poštovní ulici v Karlových Varech. „Poškozená byla střecha na západní části budovy, pod níž se nacházejí třídy druhého stupně. Výuka naštěstí nebyla narušena. Řemeslníci střechu provizorně zakryli. Ve středu začnou s její opravou,“ řekl ředitel školy Karel Fiala. Dodal, že škodu zaplatí pojišťovna. Škody se sčítají i v lesích. „Pánbůh nás má asi rád. Nárazy větru naštěstí nebyly u nás tak silné,“ reagoval ředitel božídarských lesů Karel Picura. Podobná situace je i v karlovarských lázeňských parcích. „Vítr vyvrátil jen šest stromů, nejsou vzácné, a poškodil zábradlí. Velkou práci budeme mít s úklidem města, protože všude jsou větve a nepořádek. To ale zvládneme ještě do konce týdne,“ doplnil ředitel lázeňských parkůMiroslav Kučera.

Kalamitní stav odvolalii energetici. „V úterý 11. února k 15. hodině ČEZ Distribuce odvolává kalamitní stav ve všech krajích a okresech,“ řekla mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Potvrdila také, že sčítají způsobené škody a předběžný odhad na distribučním zařízení je 25 milionů korun.

Levi s rodinou. Foto: archiv rodiny
Levi se před rokem narodil v Sokolově a už cestuje po světě

Lidé a firmy už začali své škody hlásit také pojišťovnám. „Z Karlovarského kraje máme v tuto chvíli nahlášeno na 50 škod za zhruba 1,3 milionu korun,“ sdělila mluvčí pojišťovny Generali Česká pojišťovna Ivana Buriánková. „Nejčastěji se jedná o škody, jako jsou poškozené střešní krytiny a střešní okna, okapy, skleníky, přístřešky. Dalšími jsou ty, které vzniknou v důsledku pádu stromů či větví na stavby a automobily. Řešíme i škody na automobilech vzniklé poletujícími předměty,“ vyjmenovala Buriánková. Kooperativě ke včerejšímu poledni klienti v kraji podle mluvčího Milana Káni nahlásili 42 škod za dva miliony korun.