V centru Sokolova, ale i na vzdálenějších sídlištích se objeví v brzké době mobilní stánky se strážníkem městské policie a zastupitelem, kteří mají danou lokalitu na starost. Lidé se u nich budou moci zastavit a prodiskutovat s nimi problémy, které je trápí. Město tak chce jít celkem neobvykle více mezi občany a zjistit tak, co by bylo možné podle nich udělat lépe.

„V Sokolově bude několik stánků, kde budou lidé moci mluvit se strážníkem a zastupitelem, třeba jim nahlásit výtržnictví či říct, že někde volně pobíhá pes. Obyvatelé by také měli mít v určených termínech možnost v těchto místech prodiskutovat největší problémy jednotlivých městských částí. Lidé by se díky tomu měli ve městě cítit bezpečněji," řekl starosta Sokolova Jan Picka.

Časový harmonogram mobilních stánků vypracuje a zveřejní město co nejdříve. „Stále je v nás zakořeněný názor, že jde o jakési bonzování, že přece nebudu žalovat na někoho, kdo něco dělá ve městě. Ale já myslím, že ta doba už je dávno přežitá. A zkrátka, pokud město Sokolov něco dělá pro občany, tak pojďme všichni společně si tato krásná místa chránit," konstatuje Picka.

Anonymně zavolat ale mohou i lidé, které například ohrožuje volně pobíhající pes bez obojku či náhubku. „Se zavoláním strážníků problém nemám. Pokud je to možnost být anonymní, měl by volat každý, kdo vidí vandala," říká jeden ze Sokolováků.

„V jiných evropských zemích tohle funguje naprosto běžně. Občané se tak vlastně stanou takovými pomocníky městské a státní policie," dodal Picka. K projektu město vydá i tiskové materiály, financovat jej bude z rozpočtu městské policie.

Sokolov tak navazuje na projekt Bezpečné město, kdy byl rozdělen na devět územních částí. Do každé byl přidělen policista, strážník a zastupitel, kteří tam zodpovídají za bezpečnostní situaci.