O pohodu vánočních svátků a štědrovečerní tabuli plnou dobrého jídla nebudou ochuzeni klienti Azylového domu v Sokolově a domů na půl cesty v Nebanicích a Kynšperku nad Ohří. Ačkoli mají hluboko do kapsy a svým dětem nemohou dopřát tolik pochoutek a sladkostí jako ostatní rodiny, letos o Vánocích rozhodně strádat nebudou. A to díky dárcům, kteří během Národní potravinové sbírky neváhali věnovat část svého nákupu v obchodě ve prospěch chudých, zdravotně postižených a lidí bez domova.

Darovali tunu potravin

Konkrétně v jednom ze supermarketů v kraji zákazníci darovali potřebným více než tunu potravin. A právě tyto zásoby jídla nyní s vděkem převzala nezisková organizace Pomoc v nouzi, která je dále rozvezla svým klientům do jednotlivých služeb, a navíc se o část výtěžku podělila s Diecézní charitou Plzeň, konkrétně s Domem sociálních služeb Betlém Cheb.
„Velice děkujeme všem lidem, kteří neváhali a ochotně darovali něco ze svého nákupu ve prospěch našich klientů. Pro ně je to velká pomoc, díky níž mají zajištěné zásoby jídla před vánočními svátky a mohou z nich připravit dobré a kvalitní pokrmy," řekl Ondřej Žák, vedoucí Domu na půl cesty v Nebanicích a Kynšperku nad Ohří. Dodávku potravin tvořily převážně mouky, těstoviny, oleje, cukr a rýže. Kromě základních surovin to byly i čaje, piškoty, sušenky nebo sladkosti pro děti. „Náš velký díky patří organizátorům sbírky i dalším lidem, kteří se mezi sebou složili a nakoupili pro nás další hromadu zboží," připomenul vedoucí.
Do sbírky byl aktivně zapojený také dvaadvacetiletý student Martin, klient kynšperského domu na půl cesty. Jako dobrovolník rozdával v hypermarketu zákazníkům informační letáky o kampani a pomáhal při překládání potravin ze sběrných košů. „Jsem přesvědčený, že sbírka pomohla velkému množství lidí. Člověk alespoň může ušetřit peníze za jídlo, dát si je stranou nebo je použít na něco potřebného. Zvlášť před Vánocemi se hodí každá koruna," řekl Martin.

Zapojené firmy do sbírky přímo darovaly například mouku, trvanlivé mléko, džemy, omáčky či čaj. Jeden z řetězců navíc navýšil dar svých zákazníků o 20 procent. „V nejbližších dnech ještě tedy očekáváme dalších 200 kilogramů potravin. To je naprosto skvělé," reagoval na dobrou zprávu Ondřej Žák.

V rámci letošní Národní potravinové sbírky se vybralo celkem 173 tun potravin, což je téměř třikrát více než vloni. Nakupující v obchodech za jediný den darovali 146 tun. Pro srovnání, v roce 2013 to bylo 55 tun. Firmy tento rok navíc přispěly 25,5 tunami potravin, vloni 11 tunami. A na internetu prostřednictvím portálu damejidlo.cz lidé darovali v přepočtu další 1,6 tuny jídla. Pro představu, celkové vybrané množství se rovná přibližně 350 tisícům porcí jídla.
Do charitativní akce se ve více než 380 obchodech v malých i velkých městech po celé České republice zapojily desetitisíce Čechů. S organizací pomáhalo 2000 dobrovolníků. V Karlovarském kraji lidé potřebným darovali 3 tuny potravin.

Potravinové banky

Darované potraviny si převzali zástupci potravinových bank a více než stovky neziskových organizací v jednotlivých krajích. „Výsledky předčily naše očekávání. Naše platforma usiluje o to, aby se zamezilo nedostatku potravin na straně jedné a plýtvání na straně druhé. Národní potravinová sbírka pro nás byla důkazem, že na své straně máme už desetitisíce obyvatel Česka, kterým tyto věci nejsou lhostejné," uvedla Pavlína Kalousová, předsedkyně pořádající platformy Byznys pro společnost. „Vážíme si, že nás lidé podpořili i letos a podařilo se nám překonat množství potravin vybraných v minulém roce," řekl Fabrice Martin-Plichta z České federace potravinových bank.

Sbírka se snaží reagovat na skutečnost, že v Česku je 15,4 % obyvatel ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. Darované potraviny putují lidem v nouzi, jako jsou matky s dětmi, klienti azylových domů či zdravotně postižení.
Během kampaně se nejen napříč Karlovarským krajem, ale napříč celou Českou republikou vzedmula obrovská vlna solidarity. A nepolevuje ani v těchto dnech. „Neustále se nám ozývá spousta lidí a ptají se, jak mohou našim klientům dodatečně pomoci. Volají nám z Prahy, Plzně i Brna. Poštou nám pak posílají oblečení pro děti, hračky a potřeby pro kojence. Před pár dny se nám dokonce ozvali ze Zálezlic na Mělnicku, z malé obce, kde se v roce 2013 prohnala ničivá povodeň. Tamní lidé pro naši organizaci uspořádali materiální sbírku, v rámci které pro naše klienty nashromáždili a nakoupili spoustu potřebných věcí. No, není to od nich skvělé?" pronesl nadšeně Milan Hloušek z neziskové organizace Pomoc v nouzi.

Dary

Někdy dary směřují přímo konkrétním klientům. Například paní Marie, matka dvou dětí, která žije ve startovacím bytě v Chebu, již dostala poštou dva balíky a další by měl dorazit ještě do Vánoc. „V zásilce byly samé pěkné věci, oblečení pro děti, Sunar a nějaké sladkosti. Jsem za to velice ráda," usmála se Marie.