„Participativní rozpočet by se mohl stát úspěšným nástrojem komunikace mezi radnicí a občany,“ říká starostka Sokolova Renata Oulehlová.

Z došlých návrhů vyberou zastupitelé dva. Musejí být v souladu s legislativou a nejlépe pro zlepšení podmínek ve městě.

Vedení města může podle svých slov trpět provozní slepotou a nové, neotřelé nápady občanů by jim mohly pomoci. Konečné slovo budou mít zastupitelé proto, aby se například nehlásili pouze lidé z jedné ulice, kterou by chtěli zvelebovat každý rok na úkor ostatních.

„Doufáme, že se lidé zapojí. Pokud to zastupitelé schválí a bude celý nápad klapat, může se stát, že příští rok dáme více peněz. Pokud si z toho budou lidé dělat legraci, může se stát, že nedáme nic,“ říká místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

Podle informací ze sokolovské radnice má podobný participativní rozpočet několik měst v kraji. Žádné z nich prý ale neposkytuje tak vysokou částku.

Pavel Herlička se obrátil na radnici například s tím, zda není v plánu postavit stání kolem kontejnerů.

Podobné nápady běží v celé republice a lidé si například prosadili přístřešky u zastávek městské hromadné dopravy, dětská hřiště, velké trampolíny zapuštěné v zemi, komunitní kompostéry nebo lokální meteostanici.

Při procházce našel muž dělostřelecký granát.
Při procházce našel muž dělostřelecký granát