"Společně s Farní charitou Sokolov a Sokolovskou besedou připravujeme na tento den vzpomínku. Je podle našeho názoru potřebné si stále připomínat hodnoty, které Václav Havel zastával a pro mnohé z nás je i sám zosobňoval," řekl Sokolovák a senátor Miroslav Balatka, který se spolu s ostatními sešel na Starém náměstí v Sokolově, aby u Mariánského sloupu uctili tichou památku bývalému prezidentovi České republiky.

Od 17 hodin následovalo v kostele sv. Jakuba Většího vystoupení brilantního běloruského hráče na akordeon Aliaksandra Yasinského, který mimo jiné letos vystupoval při pražské návštěvě Světlany Tichanovské, běloruské aktivistky a kandidátky na prezidentku. Aliaksandr Yasinski je fenomenální akordeonista. Skladatel filmové hudby. Laureát a vítěz národních a mezinárodních soutěží. Hraje a experimentuje s různými styly a žánry.

Sokolovská uhelná navýší svým zaměstnancům platy
Sokolovská uhelná navýší svým zaměstnancům platy

"V Čechách žiji 10 let a vždy jsem si přál, abychom u nás doma měli prezidenta jakým byl Václav Havel. Dodnes jsou v Bělorusku stovky zavřených odpůrců tamního totalitního režimu a statisíce lidí moji rodnou zemi opustilo a stále opouští," řekl Aliaksandr během svého vystoupení.

"Lidi občas zapomínají co zde bylo před rokem 1989 a vnímají to z pohledu jakési nostalgie. Myslím si, že je dobře připomínat co bylo a jaké hodnoty Václav Havel zosobňoval on sám. Za dob komunismu bylo vidět, jak dokáže být doba zvrácená," dodal Balatka.