Ve hře byla i varianta placení paušálně na hlavu. Ta však neprošla a lidé budou nadále platit jako dosud za počet vyvezených kontejnerů. V současné době město doplácí na svoz zhruba 7,5 milionu korun ročně.

"V Sokolově se od roku 2003 lidem cena za svoz komunálního odpadu nezvedala. Skládky zdražují a navíc musí lidé odpad lépe třídit. Nechali jsme si udělat průzkum obsahu popelnic a plasty, papír a textil byl ve směsném odpadu zastoupen až v 80 procentech. Někteří lidé aktivně třídí, jiní ne," říká místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček. Jak zdůraznil, nádob na tříděný odpad je dost a jsou pro všechny dostupné. Za svoz odpadu platí město celkem 26 milionů ročně. Příjmy z poplatků jsou 15 milionů. Něco pošle Ekokom a zbytek doplácí Sokolov. Po přepočítání všech poplatků a počtu svozů odpadu to vychází tak, že lidé v Sokolově budou platit o 100 korun za rok více.

Na skládkách se snižují limity kilogramů, které tam lze vozit. Všechno nad se musí platit. Nyní Sokolov sváží odpad na Tisovou. Až ta skončí, bude následovat rozhodnutí co dál. Ve hře je zpracování odpadu od Suas Group, ale tento projekt musí získat potřebná povolení.

Dostat se přes sloupky do lázní bude složitější, systém byl zneužívaný
Dostat se přes sloupky do lázní bude složitější, systém byl zneužívaný

"Ve hře bylo i placení svozu odpadu na hlavu. Ale pokud by z 23 tisíc obyvatel platilo například jen 14 tisíc lidí, nastaly by problémy a zátěž s vymáháním od neplatičů," dodal Sedláček.

Toto si nyní hlídají jednotlivá sdružení vlastníků jednotek, která si sama určují kolikrát týdně chtějí vyvézt kontejner. Majitelé rodinných domků zrovna tak.

"Bydlím v Sokolově v pronájmu, tak uvidím, zda se něco zdraží či nikoliv. Plasty a papír třídíme poctivě, textil už tolik ne. Většinou ale vyhazujeme malé hadry, ne nějaký šatník," říká jedna z oslovených Nikola Satlerová ze Sokolova.