„Toto ocenění náleží knihovnicím Marcele Hadravové a Kláře Rozsypalové, které knihovnu pozvedly na její současnou úroveň, Janu a Jarmile Sobotovým, kteří vybudovali celosvětově ojedinělou Expozici umělecké knižní vazby, městu Loket, které knihovnu za celou dobu jejího fungování podporovalo, a především vám, čtenářům a přátelům knihovny, kdo jste srdcem a smyslem knihovny,“ říká vedoucí loketské knihovny Kamila Bartůšková.

Slavnostní vyhodnocení a předávání cen se konalo v Zrcadlovém sále pražského Klementina za účasti ministra kultury Antonína Staňka a ředitele Národní knihovny Martina Kocandy. Nemohla na něm chybět ani dlouholetá vedoucí loketské knihovny Marcela Hadravová. „Vnímám to určitě jako nejprestižnější ocenění. Ale je to vždycky tak trochu zavádějící. Beru to jako něco, co je důležité pro knihovnictví, že říká: tady jsem, vůči společnosti a veřejnosti,“ shrnula své dojmy z Prahy. Marcela Hadravová zasvětila knihovnictví 43 let a sama za tu dobu vidí velký posun v poskytování služeb. „Nejsložitější je dnes udržet to hlavní téma, co je v základu slova knihovnictví. Služby knihoven jsou dnes mnohem košatější. Udržet uživatele je totiž mnohem těžší,“ je přesvědčená.

Právě širší a pestré služby ale přitahují do knihoven řadu návštěvníků. Vyhledávají tu nejen zajímavé knižní tituly, ale rovněž možnost brouzdat po internetu či si přečíst noviny a časopisy. Do knihoven se lidé naučili chodit na kulturní pořady i přednášky. „V loketské knihovně jsem v podstatě denně,“ potvrdil i Lokeťák Miloš Rybař. „Chodím sem hlavně na internet. Když je jakákoli zajímavá přednáška, třeba pana doktora Vlasáka z historie, nebo na koncerty či výstavy. Denně si tu přečtu noviny, ale patřím také mezi čtenáře knih,“ vyjmenoval, čím je pro něj knihovna přínosem.

Na provoz loketské městské knihovny přispívá i město Loket a jeho vedení je přesvědčeno o nezpochybnitelném významu knihovny pro město. „Je to určitě významný kulturní stánek ve městě, protože nesehrává jen roli knihovny, ale i společensko-kulturní. Také se účastním některých akcí, které mě zajímají,“ uvedl starosta Zdeněk Bednář.

Loketská městská knihovna sídlí v budově radnice a otevřená je denně kromě pátku. „Budeme se snažit, abychom knihovnu nejen udrželi na současné úrovni, ale také dále zlepšovali,“ slíbila vedoucí Bartůšková.

Lávka přes Chodovský potok u ZŠ v Husově ulici už na svém místě není. V průběhu několika týdnů ji nahradí nová.
Nová lávka zajistí bezpečnější přístup