Lomnice/ Šest minipivovarů z Karlovarského kraje a jeden z Plzeňského se představily v sobotu se svými pivy na 1. lomnických pivních slavnostech. Podle majitele pořádajícího pivovaru Permon v Lomnici Ladislava Sáse malé pivovary spíše spolupracují než si konkurují.
„Cílem akce bylo představit lidem značky piv, které se v našem regionu vyrábějí. Vzhledem k množství piva, které vyrobíme si nemůžeme v žádném případě konkurovat jako průmyslově vyráběné značky,“ uvedl Sás. „Rádi bychom z akce udělali tradici. Naše pivo mohou ochutnávat návštěvníci restaurace U kláštera v Sokolově, kam týdně vyvážíme dva sudy Permona,“ doplnil. Podle Sáse je o sokolovské pivo zájem i v Lomnici. „Není určeno pro ty, kteří jich na posezení vypijí deset i více. Druhý den ráno by jim bylo špatně. Permon je trošku těžší pivo a je spíše na chuť,“ usmíval se Sás.
Součástí slavností byla i laická degustace, které se zúčastnily na tři desítky zájemců o regionální piva. „Jednoznačně jsem vybral značku s číslem jedna. Nevím, o který druh piva se jedná. To nám organizátoři neprozradili. Prý se to ani nedozvíme. Pivovary si chtějí nechat výsledky pro sebe,“ uvedl jeden z degustátorů Luboč Kotuč ze Sokolova.
Podle plzeňského sládka Josefa Krýzla, který degustaci po odborné stránce vedl a mimo jiné spolupracoval i na složení lomnického piva Permon, nastává pomalu rozkvět malých pivovarů. „Na Moravě je tradicí víno, u nás bychom mohli založit tradici vaření piva,“ Krýzl.
Podle něj bude v následujících pěti nebo šesti letech počet malých rodinných pivovarů přibývat.
Lomnický pivovar Permon získal už dvě medaile za své výrobky, přestože začal pivo vyrábět teprve na počátku letošního roku.