Ocitla jsem se v bezvýchodné situaci. Stát nabízí možnost rychlého návratu k zaměstnání, ale bohužel nikde takto malé děti neumístíte. Co radíte rodičům v takové situaci? S podobnými dotazy se na sokolovskou radnici obracejí matky, které si zvolily dvouletou mateřskou dovolenou. Tvrdí, že ve městě nemohou své dítě umístit. Vedení sokolovské radnice je však opačného názoru.

„Jelikož se chci brzy vrátit k zaměstnání, mám také dvouletou rodičovskou. Jaké bylo ale mé zjištění, když jsem pátrala po školce, kterou by má dcera mohla navštěvovat. Jediná státní školka v ulici Pionýrů, kam mohou chodit děti mladší tří let, nám sdělila, že dítě musí mít dva roky v době zápisu (bývají někdy brzy zjara). To znamená, že nejmladšímu dítku při přijetí musí být minimálně dva a půl roku. Provoz skončila i jediná soukromá školička s jesličkami v parku u zámečku. Pokud chce matka hledat hlídání u soukromé osoby, tak sokolovský okres je asi jediný, kde nenajdete vůbec nic. Co radíte?" obrátila se s dotazem na sokolovskou radnici jedna z matek na mateřské dovolené.

Vedoucí odboru školství a kultury Simona Randová přináší matkám přesnější informace. „Není pravdou, že pouze MŠ Pionýrů přijímá děti mladší tří let. Všechny mateřské školy zřízené městem Sokolov mají jednotná kritéria pro přijímání dětí. Z nich je patrné, že dítě musí do 31. srpna daného roku (nikoliv tedy v době zápisu) dovršit věku dvou let. Rozhodující je tedy vždy datum narození dítěte," říká Randová.

Z toho vyplývá, že starší děti mají přednost. Je potřeba, aby se zákonný zástupce dostavil v jarním termínu k zápisu na následující školní rok. Děti mladší tří let jsou v současnosti umístěny ve všech školských zařízeních.

„V letošním roce nebyla zamítnuta žádná žádost o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání. Pokud maminka potřebuje umístit dítě ještě v tomto roce, jedno volné místo je v MŠ Sokolov, M. Majerové 1650, a to právě ve třídě pro nejmenší děti," dodala Randová.

Jak vedoucí odboru školství a kultury dodala závěrem, v Sokolově je provozována též soukromá mateřská škola – Gymnázium, ZŠ a MŠ Mánesova, kde jsou přijímány i děti mladší dvou let, takže alternativa existuje i pro opravdu malé děti.