Tento projekt nabízel několik závažných témat, například plýtvání jídlem, spotřeba masa, lokálnost a sezónnost nebo palmový olej. Škola si přitom pro letošní rok vybrala téma agrobiodiverzita. „Zkoumali jsme problém přírodní rozmanitosti v oblasti kulturních rostlin. Zjistili jsme, že za posledních 100 let se velmi snížila rozmanitost odrůd zeleniny i ovoce. Např. před 100 lety jsme měli 408 odrůd rajčat, dnes je to jen 79, ředkviček bylo 463 odrůd, dnes jen 27. Což je špatně, protože díky rozmanitosti je systém stabilnější, různé odrůdy lépe vzdorují nepřízni počasí nebo škůdcům. To vše jsme chtěli sdělit návštěvníkům naší slavnosti,“ uvedla za sokolovskou školu Monika Horárová. "Zároveň mohli návštěvníci ochutnat některé druhy a odrůdy listové zeleniny, která dříve patřila k běžným na našich zahrádkách i stole, dnes ji ani neznáme – například mangold.“

Druhým projektem, který škola na Zahradní slavnosti představovala, byl Tajný život města, který se věnuje biodiverzitě ve městě a jeho okolí. „Naši žáci od jara fotili rostliny, které zde rostou, určovali je a posílali do aplikace Pl@ntnet, která je určena pro laiky, kteří se zajímají, co kolem nich roste. Aplikaci si může každý zdarma stáhnout a díky žákům 50 škol v České republice a na Slovensku může zjistit název rostliny. V rámci tohoto projektu jsme nabídli ochutnávku jídel z některých planých rostlin, které nejenže jsou jedlé a chutné, ale mají i blahodárný vliv na naše zdraví. Naši hosté tak mohli ochutnat např. sedmikrásnou pomazánku, bršlicový dip a pesto, kopřivovou pizzu. O tom, že našim hostům chutnalo, svědčily nejen prázdné talíře, ale i zájem o recepty nabízených jídel.“

Všechna jídla připravili žáci a ti také vytvořili ze zahrady přírodní galerii, kdy ji ozdobili svými obrazy na potravinářské fólii s tematikou zahrady.