Stále jich tu však zbývá na 175 a město se je rozhodlo vykoupit. Nabízí za každou 10 tisíc korun a zájem na odprodání mezi majiteli roste. Pokud se garáže podaří vykoupit, chce je město zbourat a vytvořit zde stavební parcely. Po těch je mezi lidmi velká poptávka. Zmizet či přesunout se jinam by musel i závod Bahňák. V těchto týdnech jedná město také o odkoupení části pozemku v této lokalitě, který patří Lesům ČR.

„Uvolnili jsme z rozpočtu města finance na výkup garáží na Jižním lomu. Za jednu nabízí město 10 tisíc korun,“ potvrdila místostarostka Sokolova Renata Oulehlová. „V současné době má zájem prodat svou garáž v lokalitě Jižní lom zhruba 70 lidí,“ potvrdila Hana Mertlová, vedoucí odboru správy majetku. Další podle ní přichází také s nabídkou prodeje, ale chtějí více peněz.

Garáže na bývalém Jižním lomu.Zdroj: Deník / Cichocki Roman

„Jde o plány do budoucna. Je třeba mít hotové posudky, průzkumy a další věci. Dle odhadu by mohlo jít o desítky parcel,“ potvrdila vedoucí odboru rozvoje města Hana Špičková. Změnit by se musel i územní plán. Město by si při přípravě chtělo sáhnout na dotaci z programu zahlazování důlní těžby.

V současné době se připravují pozemky v lokalitě Vítězná, namísto bývalých kasáren. Parcely budou předmětem prodeje za účelem výstavby rodinných, řadových nebo bytových domů, toto ještě není rozhodnuto. Vedení města teprve zvažuje možné varianty. Do doby, než bude rozhodnuto, je v této lokalitě uvažováno o možnosti odstavení vozidel obyvatel sídliště Vítězná.

Město se zhruba 24 tisíci obyvateli se dále může rozvíjet jen směrem na Hruškovou a Novinu. Chybí však inženýrské sítě a jejich natažení do vzdálených lokalit je nákladné. V cestě navíc stojí dálnice D6.

Sokolovská ulice U Divadla
Město otočilo a zdevastované byty si ponechá