Město už jich bude mít více než polovinu. Až začne radnice s jejich bouráním, přidá se zřejmě i zbytek lidí. Garáže jsou vykrádané a terčem vandalů či černých skládek. Navíc na majitele tlačí stavební úřad tak, jak to nařizuje zákon. V budoucnu půjde o možnou lokalitu k bydlení, protože město už nemá moc míst, kam se rozšiřovat. „Z celkového počtu 200 garáží se jich v minulosti městu vrátilo darem 27 a dalších 78 majitelů nám chce garáž prodat,“ říká starosta Sokolova Jan Picka.
Řada dalších majitelů nemovitostí ještě městu neodpověděla. Najdou se i tací, kteří požadují vyšší částku. Město ji však zvyšovat nehodlá, bylo by to nefér vůči ostatním.

Zrovna tak nepočítá s tím, že by vyplatilo zpětně 10 000 korun těm, kteří městu vrátili garáž zdarma, aby se zbavili starostí. Sokolovské technické služby jenom z této lokality odváží ročně zhruba šest plných kontejnerů s odpadem.

Stavební úřad provádí kontrolu garáží na Jižním lomu. Některé jejich majitele vyzývá k nápravě. Stejně tak činí městská policie. Garáže, které jejich původní majitelé vrátili, chce nechat město zazdít. Ty zbylé odkoupí město nebo nabídne majitelům jejich směnu za jinou garáž v této lokalitě, tak aby se mohl zbourat například jeden z několika komplexů garáží.

Garáže na Jižním lomu jsou ostudou a přináší řadu problémů. Od mnoha černých skládek až po neustálé vykrádání. Jsou totiž na odlehlém místě mezi Sokolovem a Citicemi u poměrně frekventované silnice. Kamerový systém policistů do těchto míst nedosáhne.

Pokud se garáže podaří vykoupit, chce je město zbourat a vytvořit zde stavební parcely. Po těch je mezi lidmi velká poptávka. Zmizet či přesunout se jinam by musel i závod Bahňák. Město jedná také o odkoupení části pozemku v této lokalitě, který patří Lesům ČR.

Ilustrační foto.
Město podporuje třídění bioodpadu