Ministerstvo vnitra upozornilo kraj na nesprávné proplácení regulačních poplatků a požádalo o zjednání nápravy. Kraj na tuto výtku reagoval změnou, která zkomplikuje pacientům získání těchto peněz.

„Naši právníci studovali materiál od ministerstva, ale neshledali, že bychom v konkrétních věcech postupovali chybně či nějak porušovali zákon,“ konstatoval Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje. „Přesto jsme se rozhodli zaběhlý systém zrušit a udělat změny. Ty vstoupí v platnost od 1. ledna roku 2010,“ doplnil hejtman.

Podle něj se kraj k úpravám inspiroval podle Plzeňského kraje. „Jejich způsob nám připadal správný. Dříve u nás člověk nic neplatil, a my jsme peníze rovnou vyřizovali. Pacienti nově zaplatí poplatek ze svého a poté si vyplní žádost o jeho proplacení. Peníze tedy budou lidé získávat dál, jen jim přibude tento administrativní krok,“ sdělil Novotný.

Tento systém bude o 1. ledna platit v zařízeních Karlovarské krajské nemocnice i Léčebny dlouhodobě nemocných v Nejdku.

Kraj také připustil, že tato novinka lidem mírně zkomplikuje život. „Tyto úpravy si vyžádalo ministerstvo, protože podle nich systém nevyhovoval. Ostatně s tím byly problémy i v jiných krajích,“ uvedl před nedávnem Petr Navrátil, náměstek hejtmana. „Novinka je tedy určitá komplikace, protože je to pro lidi více vyřizování. Lidé si však budou moci žádosti vyplnit přímo ve zdravotnických zařízeních, což jim snad alespoň trochu vyřizování usnadní. Je to trochu komplikace, ale bohužel jsme tak zareagovat museli,“ dodal náměstek.

Pacienti tento krok moc nevítají. „Původní systém mi připadal jednodušší. Takhle si člověk podle částky bude určitě rozmýšlet, zda vůbec bude žádat, protože papírování nikoho nebaví. Na druhou stranu však kraj možná ušetří nějaké peníze,“ zhodnotila Michala Hájková z Karlových Varů.

Celkově se proplácení regulačních poplatků se setkává i s kritikou některých krajských zastupitelů. „Připadá mi to jako populismus vedení kraje. Peníze by měli sloužit všem občanům, například na nákup nových přístrojů. Takto však na podobné věci finance nebudou,“ uvedl na posledním zastupitelstvu Josef Pavel, zastupitel (ODS).

Celkově kraj přijal na popltatky zatím 14 566, z toho jich bylo 1.399 zamítnuto. „Jde pouze o žádosti z lékáren od 1. září do 14. prosince, v nemocnicích lidé nevyplňují žádost, jen podepisují, že souhlasí s poskytnutím daru kraje,“ uvedla Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.
„Zatím bylo na refundaci regulačních poplatků zaplaceno 16,228 milionu korun,“ doplnila informace Jana Pavlíková.