Tanečnice z Miráklu totiž najdete na trénincích, workshopech, vystoupeních, soutěžích, mistrovstvích u nás i v zahraničí, neznají moc víkendy ani prázdniny, jsou zkrátka stále v jednom kole. Ale nestěžují si, odměnou jsou jim tituly mistrů, kterými se mohou pyšnit.

Teď právě dolaďují své choreografie, kterými se nominovaly na mistrovství světa, které bude hned začátkem prosince v Polsku. „Tančení mě moc baví. Tréninky máme třikrát týdně a doma trénuji denně asi tak hodinu,“ říká jedenáctiletá Simone Elen Lajdová, která tancuje v Miráklu už sedm let. Patří mezi sólistky, tančí i v duech, malých skupinách a velkých formacích. „Kdyby postoupila ve všem, tak během týdne musí vystoupit 28krát, je mistryní republiky v sólech i duech, vyhrála s děvčaty i v malých skupinách a formaci,“ pochválila svou svěřenkyni trenérka a vedoucí Miráklu Andrea Burešová.

Na blížící se mistrovství světa se tanečnice nominovaly v květnu s celkem 20 choreografiemi. O tituly se tu utkají jednak na mistrovství v jazz dance a jednak v contemporary dance, současném moderním tanci. Jednotlivé choreografie teď vypilovávají a vyšperkovávají po technické stránce. „Nominační soutěž byla na konci května. Od té doby jsou dívky už zase o stupínek výše, choreografie jim proto ztěžujeme a upravujeme, aby měly vysoký standard,“ uvedla vedoucí Miráklu. Přispívá k tomu i spolupráce s řadou špičkových lektorů z celého světa. Naposledy to byl největší odborník na styl broadway dance Colin Sinclair, který v současnosti působí v Německu. A děvčata se mohou pyšnit tím, že právě kvůli nim podnikl vůbec první cestu do České republiky.

„Dívky absolvovaly jeho workshop v Barceloně. Nejdřív řekl, že jezdí po celé Evropě a že je o jeho workshopy velký zájem. Nic neslíbil, ale když viděl děvčata tančit, řekl, že velmi rád přijede do Sokolova,“ vyzdvihla Burešová. Colin Sinclair tu nejenom vedl víkendový workshop, ale juniorské tanečnice si současně vyzkoušely i opravdový nefalšovaný casting. „Colin postavil i jednu z choreografií, do níž si sám s doporučením trenérů a na základě workshopu vybral sedm tanečnic,“ vysvětlila.
Na mistrovství se děvčata už moc těší. „Je to tam vždycky skvělé, velká atmosféra, i když někdy v tom spěchu docela dost zmatků,“ s úsměvem potvrdila i Simone Elen Lajdová.

Nová zuška vznikne v budově bývalé základní školy v ulici Dukelských hrdinů.
Nová zuška se už začíná rýsovat