Výjezd na pražské mistrovství světa v disciplíně show dance se tentokrát podařilo proměnit ve zlatou medaili nejmladší kategorii Mini Kids s vystoupením Hej Ha Husy! Podle choreografky Andrey Burešové se v extrémně tvrdé konkurenci vyplatila především všestranná příprava dětí od raných let.

„Mirákl se na mistrovství světa probojoval ve všech věkových kategoriích díky nominacím v dílčích soutěžích Czech Dance Organization. Zařadil se tak mezi čtveřici českých zástupců na tomto mistrovství světa, které letos hostila Praha," informovala vedoucí a choreografka Miráklu Andrea Burešová. Světový mistrovský titul v prestižní soutěži se podařilo vybojovat nejmladší třídě skupiny Mirákl, která působí při ZUŠ v Ostrově. „Na mistrovství světa jely děti již jako mistři České republiky. Děti v průměrném věku sedm let perfektně zvládly vystoupení na světovém pódiu mezi nejlepšími tanečníky z celého světa. Na mezinárodní porotu choreografie zapůsobila ve všech směrech. Postavená byla na české říkance Hej ha husy do pšenice. Bodovalo proto vhodně zvolené téma odpovídající dětské věkové kategorii, doplněné originální kostýmovou a rekvizitovou výpravou. Po skončení soutěžního kola za námi porotci chodili osobně a dětem blahopřáli k úžasnému výkonu," řekla s nadšením Burešová. Pro české tanečníky byla zlatá medaile dětí z Miráklu nakonec jediná. „I z toho důvodu jsme byli rádi, že se právě v Praze česká hymna hrála díky nám. Vyhlášení bylo skutečně nervydrásající, nakonec jsme ale stanuli na stupních vítězů," přiznala choreografka.

Za úspěchem dětí podle ní stojí především poctivá příprava od nejmladšího věku. „S dětmi začínáme skutečně od raných let. V show dance musí totiž zvládat jak techniku baletu a moderního tance, tak gymnastiku," poznamenala Burešová. Úspěch má podle ní mnohem větší váhu i proto, že v podstatě celou přípravu všech tanečních družstev řídí pouze ona sama, u nejmenších dětí ve spolupráci s tanečnicemi z nejstarší kategorie. „Vždy mě hřeje u srdce, když vidím, že tanečnice Miráklu zvládají konkurovat profesionálním týmům ruské či slovinské reprezentace. Ty nejenže trénují dvakrát denně dvoufázově, ale na soutěže s sebou vozí i maséry, fyzioterapeuty, nebo dokonce psychoanalytiky. Ve starších kategoriích se tentokrát v obrovské konkurenci na přední příčky dosáhnout nepodařilo, na pódiu je však u našich svěřenců vidět, že je tanec baví a dávají do něj své srdce. A to je náš cíl," dodává Burešová s tím, že starší děvčata se ve svých hlavních kategoriích teprve ukáží na mistrovství světa v modern a jazz dance v Polsku. To se koná letos v prosinci.

I Sokolovští ale budou mít příležitost mnoha prestižními tituly ověnčený Mirákl vidět na vlastní oči. „Úřadující mistry světa budou mít možnost diváci vidět v rámci programu Hornické pouti v Sokolově tuto sobotu, dále se s tímto vystoupením zúčastníme prestižního tanečního veletrhu Dance Life Expo v Brně," uzavřela Andrea Burešová. Taneční skupina Mirákl bude na programu po 12. hodině na pódiu před MDK.