Rybářský kroužek byl v Kraslicích obnoven před čtyřmi lety. Hospodáře kraslického spolku Václava Fojtíka těší, že je mezi mladými o rybaření zájem. „Cílem kroužku, který v současné době vede Vít Kružík, je vychovat novou generaci rybářů, protože naše generace stárne. A to se naštěstí daří," říká Fojtík. Děti se podle jeho slov učí, že ´rybařina´ není jen sezení u vody a čekání na úlovek. „Učíme děti znát přírodu, ostatní živočichy, poznávají vše o životě ryb," poukazuje s tím, že s mladými rybáři se vedoucí kroužku schází v klubovně jednou za čtrnáct dní. Učí se tam zejména teorii. „Učíme se rozeznávat ryby, druhy vod, dozvědí se, jaké mají mít návyky u vody a v neposlední řadě pak navazujeme háčky, vytváříme návazce apod."

Už během roku se pak mladí rybáři vydávají na rybník do blízké Šindelové, kde vysazují a chytají ryby. „Na rybník můžeme díky vstřícnosti lesníků. Užívat ho smíme bezplatně, to je pro nás důležité," pokračuje. Děti se pak mohou účastnit i brigád s dospělými, kdy se například vysazují ryby do zdejších potoků. Kroužek pak pravidelně navštěvuje líhně v Aši, kde děti vidí, jak ryby rostou.

Na soustředění se děti vždy těší. „Náplní je prohloubení teorie. Osvojují si tam to, co prakticky probíráme během roku v kroužku. Tzn. přijít k vodě, umět si navázat háček, dát si na něj návnadu, namáčknout těstíčko do krmítka. Následně pak děti učíme správně nahodit, aby nepřehodil ostatní. Když pak zabere ryba, ukazují naši mladí rybáři, jak správně zareagovat, a to i po výlovu ryby. Už dobře ví, že se ryba musí z vody vyndat šetrně za pomoci podběráku a stejně tak s opatrností vyndat z tlamičky háček, aby rybu nezranili."
Na soustředění, které se koná i díky každoroční podpoře Karlovarského kraje, pak vrcholí celoroční soutěž, která je zaměřená na rybářské znalosti a dovednosti. „Děti absolvují testíky, kdy poznávají ryby, živočichy a rostliny. Nechybí pak soutěže v hodu na cíl, do dálky, kdy ukazují, jak umí manipulovat s prutem. Na konci roku soutěž vyhodnotíme a ty nejlepší oceníme třeba prutem, navijákem, zajímavou publikací o rybách nebo podběrákem. Zkrátka ale nepřijde nikdo. Komu se zase až tak nedařilo, obdrží například olůvka, splávky, háčky a další drobné věci," dodal.

Rybářský kroužek v Kraslicích má dveře stále otevřené. Přímo v Kraslicích do něj chodí dvacítka dětí. Pod Kraslice nově spadá i jedenáctičlenná skupinka dětí z Rovné, kterou vede kraslický rodák Tomáš Vimr. A nejde vůbec o drahý koníček. Nový člen kroužku má první rok povolenku zdarma. Základní výbava pak vyjde na zhruba tři tisíce korun.