Odpověď je jednoduchá, do moštárny. Právě ty se v regionu připravují na zahájení provozu. Otázkou v letošním roce je, jak dlouho moštárny pojedou. Podle zahrádkářů letošní sezona nestojí za nic.

„Každý rok míváme jabloně obsypané," řekl František z Mariánských Lázní. „Letos je na stromě jen zlomek toho, co jindy. Bylo velké sucho a jablka popadala. To ale neznamená, že jsou stromy úplně holé. Jen to prostě není ono."

Toto tvrzení potvrzují i sběrači jablek, kteří se každý rok v září množí u silnic. „Nemáme své jabloně, a tak vyrážíme sbírat jablka do okolí," přiblížil Karel Provazník z Chebu. „Letos toho musíme objet mnohem více, abychom nasbírali vozík. Některá jablka jsou malinká. Pořád to ale za tu snahu stojí. Máme mošt rádi."

Moštárny v Karlovarském kraji mají sice ještě zavřeno, ale už se pilně připravují na provoz. Například moštárna v Hranicích se otevře 19. září. Lidé budou moci se svou úrodou přijet každé úterý a v sobotu.

Zahrádkáři v Královském Poříčí na Sokolovsku budou moci své ovoce přivézt od 16. září. Ve stejný den startuje také moštování ovoce ve Velké Hleďsebi. Zahrádkáři si mohou nechat ve Velké Hleďsebi ovoce zpracovat každou středu a sobotu, a to téměř až do konce října.

Na vlastní mošt ovšem musí momentálně zapomenout zahrádkáři na Karlovarsku. Kdysi dávno byla moštárna v Ostrově, ta ale před několika lety zanikla. A novou nikdo neotevřel.

A kolik moštu z jednoho kilogramu jablek dokáže taková moštárna vyrobit? Lidé si odnesou přibližně tři čtvrtě litru moštu. Cena za litr se pohybuje kolem čtyř korun. Moštovat se nemusí jen jablka. „Lze jednotlivé druhy jablek promíchat nebo přidat mrkev, hrušky či červenou řepu," přiblížili odborníci z moštárny.

A právě míchaný mošt bude možná v letošním roce aktuálnější. „Plánujeme ho zkombinovat s jiným druhem ovoce," řekla Karolína Pleskotová z Mariánských Lázní. „Jablek zase tolik není a například červené řepy se nám letos urodilo více než dost." Někteří zahrádkáři se ale moštáren obávají. Podle jejich názoru mošt vydrží jen několik týdnů. Podle odborníků je to ale velký omyl. Mošt se dá velice slušně skladovat i několik měsíců, aniž by došlo k jeho zkažení. Lidé mohou mošt v lahvích zmrazit a i po několika měsících ho mít jako čerstvý. Druhým způsobem je zahřátí na sedmdesát až osmdesát stupňů přibližně na dvacet minut.