A muzice je věrný stále. Letos oslavil 87. narozeniny a současně 10 let od chvíle, kdy začal působit jako dirigent Městské hudby Kynšperk nad Ohří. A s ní také připravuje koncert ke 100. výročí vzniku republiky.

Rodáka ze Sokolnice u Brna zavála do našeho kraje vojenská služba. „V roce 1952 jsem narukoval do Karlových Varů, kde jsem hrál ve vojenské hudbě,“ zavzpomínal Jan Zmrzlý. V Karlových Varech nakonec zůstal 25 let. Pak přešel k hornickému orchestru do Sokolova, kde působil 21 let i jako učitel v základní umělecké škole, a 30 let hrál i v orchestru Amati Kraslice, s nímž procestoval řadu zemí a získal řadu ocenění. Cestuje a sbírá ocenění i s kynšperským orchestrem. „V roce 2011 se stal absolutním vítězem Vejvodovy Zbraslavi,“ vyzdvihl.

Ocenění získal i jako skladatel. Je autorem zhruba 25 skladeb, které nahrálo několik kapel na CD. „Ke skládání jsem se dostal až v důchodu, dřív na to nebyl čas. Se skladbou Čajové růže jsem zvítězil v roce 2004 v rozhlasové soutěži,“ pochlubil se diplomem.

V případě Zmrzlých je muzikantská celá rodina. „Měl jsem to štěstí, že manželka je ze stejné branže. Seznámili jsme se v kapele, kde zpívala,“ připomněl si s úsměvem. Letos oslavili krásných 60 let společného života. K muzice vedli i oba své syny. Starší Jan je známý například pořádáním Rockových sadů v Kraslicích, mladší Jindřich hraje s tatínkem v Kynšperku.
A právě s kynšperským orchestrem připravují koncert ke 100. výročí vzniku ČSR. Koná se 27. října od 18 hodin v kině v Kynšperku. Jako hosté vystoupí hudební skladatelé Josef Vejvoda a Antonín Tichý. Zahrát si přijede i Ladislav Gerendáš. „Poznal jsem ho jako vojáka. Od roku 1968 jsme se neviděli, až letos. Tak jsem ho po 50 letech pozval a on rád přijede,“ usmívá se Jan Zmrzlý.

Podpis koaliční smlouvy v Sokolově
V Sokolově podepsali koaliční smlouvu