Současným vlastníkem je firma Amati a město chce sbírku odkoupit a vystavit ji v muzeu. O finanční pomoc požádalo Karlovarský kraj, o podporu známé osobnosti a samotní lidé se mohou podepsat pod petici.

„Dostal jsem několik, v uvozovkách, informací, že historické nástroje už v Amati nejsou. Ověřil jsem si to a potvrzuji, že to není pravda. Stále máme naději, že se podaří historické nástroje odkoupit a vytvořit v Kraslicích krásné muzeum. Naši snahu podpořil i moderátor, novinář a místopředseda Rady Českého rozhlasu Jiří Vejvoda, který se přijel na sbírku podívat,“ říká iniciátor petice za zachování hudebních nástrojů v Kraslicích Otakar Mika.

„Nástroje by neměly zmizet ve světě. Podpořím petici spolu s mými kolegy,“ řekl při své návštěvě Kraslic Vejvoda.

Petici je možné podepsat v trafice pod lékárnou u kostela nebo v knihovně.

Spolu s nimi podporuje tuto snahu i řada muzikantů. Jedním z nich je Josef Novotný, který má ve své kronice dobové materiály například o největší vyrobené tubě, která je součástí sbírky.

„Vyrobili ji ve fabrice v Kraslicích na místě bývalých ČSAD, dnes sběrného dvora. Naposledy byla představena na kraslických slavnostech na náměstí někdyv roce 1998,“ říká Novotný. Na fotografiích ukazuje svého bratra Milana, rovněž muzikanta, jak na tubu hraje.

„Pokud jen něco ze sbírky zmizí, už to nikdo nikdy nedá dohromady celé,“ dodává a zároveň ukazuje petiční arch plný podpisů také ze sousedního Německa, kde pracuje. I tam nápad podporují.

„Oslovili jsme kraj se žádostí o pomoc. Sami jsme ochotni finančně přispět a sehnat prostory. Nyní se však musí sbírka nacenit,“ říká starosta Kraslic Roman Kotilínek.

Hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová chce s Kraslicemi spolupracovat „Musíme udělat všechno pro to, aby tato sbírka zůstala v regionu,“ řekla.