Ordinací, které by v Karlovarském kraji mohly začít očkovat, je podle krajské koordinátorky Sdružení praktických lékařů České Republiky kolem devadesáti. „Od dnešního dne přijímáme do svých registrů seniory nad sedmdesát let a pacienty nad osmdesát, kteří čekají na druhou dávku,“ vypočítává koordinátorka a lékařka Jaroslava Švandrlíková. Podle jejích odhadů by každá ordinace mohla denně k běžné péči zvládnout naočkovat až deset lidí. „Nejvíce práce s očkováním by nastalo až po ordinačních hodinách s administrativní zátěží, která se k očkování pojí. Ale i to jsme samozřejmě ochotní podstupovat a počítáme s tím, že nějaké hodiny navíc to prostě přinese,“ popisuje. Praktici by totiž museli zadávat údaje o očkování a pacientech do centrální databáze.

Zůstává ale otázkou, na kolik budou praktici opravdu využiti a kolik k nim zamíří vakcín. Vnímají totiž, že větší pozornost než na ně se upírá na očkovací centra. „Od začátku roku kraji nabízíme pomoc, zatím ale na ni reagováno nebylo. Teď to vypadá, že je to na dobré cestě, samozřejmě ale záleží na tom, jak budou distribuovány vakcíny a také, v jakém budou stavu,“ myslí si Jaroslava Švandrlíková. Má obavy, že dodávky nebudou obsahovat potřebné jehly, které jsou pro vakcínu proti covid specifické a další materiál, který je ke konečné aplikaci nezbytný. „Když očkujeme proti chřipce, vakcína je balená jednotlivě, rovnou s jehlou a stříkačkou, pouze stačí pacienta píchnout. Já se obávám, podle toho co slyšíme z vlády, že v tomto případě to tak nebude. Někteří kolegové se snažili materiál sehnat sami a dovybavili se, ale na trhu se jedná o nedostatkové zboží,“ pokračuje.

Nemocnice Sokolov
V sokolovské nemocnici mají nový tým ortopedů, starý odešel do Kadaně

Co by naopak neměl být problém, je odbyt vakcín. Zájem pacientů je podle lékařky velký. A přestože se objevily zprávy o tom, že část seniorů odmítá typ vakcíny od výrobce Astra Zeneca, nebude to případ karlovarských pacientů. „Zatím se na původ vakcíny nikdo neptal, nicméně mám informace o tom, že někteří senioři v očkovacích centrech Astru odmítli. Já sama věřím tomu, že všechny schválené vakcíny budou kvalitní,“ doplňuje krajská koordinátorka sdružení praktiků.

Zapojení praktiků do očkování v Karlovarském kraji by podle hejtmanství mohlo urychlit i téměř sedmnáct tisíc dávek vakcíny Astra Zeneca, kterou kraj dostane ze Saska. Podle hejtmana Petra Kulhánka by měly dávky navíc uspíšit očkování učitelů, jejichž registraci stát rozběhl. Očkování je dobrovolné, ze škol zaznívá, že váhat učitelé nebudou. „Zájem u nás byl velký. Většina učitelů ze specifických kategorií, pro které je očkování určené se hned zaregistrovala. Já jsem osobně neváhala, očkování považuji za jedinou možnou cestu, jak ochránit zdraví svoje i spolupracovníků,“ říká ředitelka karlovarské ZŠ Truhlářská Jana Krausová. Nad tipem vakcíny ředitelka nepřemýšlí. „Necítím se oprávněná posuzovat typ vakcíny, nejsem lékař, vakcíně věřím,“ doplňuje.

Podobná situace je i v momentálně těžce zkoušeném Chebu. „Kolegům jsem očkování doporučila. Z našich 62 zaměstnanců se registrovalo už 34. Příliš neváháme,“ vypočítává ředitelka 5. ZŠ Cheb Jitka Řehořová.