Přípravu na nadcházející zimu mají za sebou myslivci v Karlovarském kraji. Zásobníky naplnili krmivem pro zvěř a nachystali potřebnou sůl. Ze své praxe už také vědí, že je lepší pořídit více žrádla, než aby se později ukázalo, že ho je nedostatek. „My jsme nachystaní na více než sto procent. Zásoby nám vystačí i v případě dlouhé a tuhé zimy,“ prohlásil předseda mysliveckého sdružení Horník Václav Zima.

Lesní hospodáři tvrdí, že přípravu nelze podcenit. V případě selhání by to pro zvěř mělo špatné následky. „Pokud by měla hlad, mohla by uhynout nebo přejít do jiných revírů. To ale žádný hajný nemůže dopustit,“ zdůraznil předseda.
„Povinností každého dobrého hospodáře je zmírnit zvěři její útrapy během studených měsíců a pomoci jim při přechodu zimy v jaro,“ poznamenal člen okresního výboru mysliveckého sdružení Sokolov Miloslav Tušek.

A jaké dobroty mají myslivci stranou? Chybět nesmí seno, kaštany a žaludy. „Každý člen sdružení navíc musí sehnat padesát svazků sušených kytek. Jedná se o kopřivy či maliny,“ upřesnil Zima.

O zvěř se hajní postarají i v okolí Aše.
„Přípravu děláme podle kmenových stavů zvěře. Máme pro ně jádro, seno, bylinky a různé trávy. Nakoupili jsme i zásoby ovsa. Jeho cena ale šla nahoru, tak jsme museli připlatit,“ uvedl ašský myslivec Pavel Kouba.