Obchodní centrum by mělo stát na zatravněné ploše mezi bývalou restaurací Dukla a městským tržištěm. Opakovaný záměr investora, který chce vystavět v centrální části města menší obchodní centrum, je podle starosty svou velikostí a vážností mimořádnou záležitostí.

„Pro takovýto projekt je nezbytné znát názor Chodováků. Mimo jiné také proto, že obchodní centrum nebylo součástí předvolebních debat a nedorazila k nám zpětná vazba. Chceme dát všem obyvatelům šanci se jasně vyjádřit,“ poznamenal starosta Chodova Patrik Pizinger.

Podle starosty města je nyní úkolem poskytnout všechny potřebné informace o projektu a motivovat Chodováky, aby k referendu přišli.

Knihovna se už stěhuje.
FOTO: Knihovna se už stěhuje

Otázka v referendu bude jednoduchá – souhlasíte s výstavbou obchodního centra na volné louce pod Duklou?

„Pokud Chodováci zvolí možnost ano, bude vedení města pokračovat v jednání se zájemci o výstavbu a postupně se začnou realizovat všechny nutné kroky. Pokud v lidovém hlasování vyhraje možnost ne, bude celá tato plocha řešena zcela jinak a společně s obyvateli města bude řešeno její využití a podoba. Protože jasné je jedno, v tomto stavu neslouží městu nijak,“ dodal starosta.

Zastupitelstvo o referendu rozhodlo 4. srpna. Oslovení občané o referendu nevěděli a zda k němu půjdou, prý teprve uvidí. Postoj oslovených lidí ke stavbě obchodního centra byl však negativní.

„Raději bych zde viděla dětské hřiště pro ty úplně nejmenší děti než nějaký obchoďák,“ říká maminka Kristýna Illesová.

Obchodní dům se nelíbí ani jednomu ze seniorů, který si nepřál být jmenován. „Stejně to za chvíli skončí zase v rukou vietnamských obchodníků jako všechno tady v Chodově. Vlastní tady skoro všechny obchody,“ říká. Ačkoliv jeho názor je jasný, zda půjde k referendu ještě podle svých slov neví.

Několik obchodů by mohlo stát na stejném místě, kde investor záměr představil už před zhruba třemi lety. Tehdy však kvůli některým nesouhlasným reakcím na výstavbu nedošlo.

Referendum o stavbě centra je vypsané na 2. a 3. října, tedy souběžně s krajskými volbami.

ZŠ Pionýrů.
Za 30 korun mohou rodiče sledovat školní docházku svých dětí