„Do volné přírody jsme vypouštěli osm vyléčených poštolek a tři puštíky. Děti poznávaly přírodu zábavně vzdělávací formou. Povídali jsme si o kroužkování ptáků a dravců, kde jsme si to také i názorně předvedli. Součástí programu bylo i sokolnictví. Sokolníci nám názorně povyprávěli o chovu dravých ptáků, celá akce se nesla ve velmi přátelském duchu. Musím říct, že se den v Soosu vydařil i za nepříznivého počasí. Děkujeme všem, co se zúčastnili a na akci pomohli,“ sděluje správce Národní přírodní rezervace Soos Zdeněk Soukup.

Podzim klepe na dveře a v Soosu se připravují na velký nával škol v rámci vzdělávacích programů. „Máme různá témata. Top tématy je bezpochyby ochrana přírody, přírodní léčivé zdroje, záchrana zvířat a jiné,“ pokračuje.

Tradiční řemesla, rukodělné práce, ale mnoho pochutin a atmosféra dob Egerländeru. Tak to vypadalo na Statku Milíkov čp. 18, kde Muzeum Cheb pořádalo dožínky ve velkém stylu.
Dožínky na statku v Milíkově ukázaly tradiční řemesla, podívejte se

V plánu je také instalace seismometru, který slouží k pozorování měření intenzity zemětřesení. Návštěvníci se na něho budou moci podívat a také zjistí, jaká zemětřesení proběhla jak u nás, tak i celkově na evropském území. Další zajímavostí je, že si malí i velcí budou moci zaskákat, a tak zjistit, jaké otřesy sami způsobí, což podle našich zkušeností baví jak děti, tak i dospělé,“ směje se Zdeněk.

Novinkou v Soosu bude i suchá uhličitá koupel nohou. „Chystáme takové jemné léčebné zastavení v NPR Soos, které lidem pomůže s unavenými nohami. Účelem je zpětné prokrvení, aby se naši turisté zregenerovali na další túru. Nutno podotknout, že tato služba není zpoplatněná. Je to zkrátka jedna z atrakcí v naší rezervaci,“ informuje.

Vína ze všech koutů republiky se představila na kolonádě v sobotu 27. srpna v Mariánských Lázních. Zde se totiž uskutečnil již čtvrtý ročník Festivalu vína Mariánské Lázně 2022.
FOTO: Kolonáda v Mariánských Lázních se zaplnila díky festivalu vína

Stále také pokračuje unikátní projekt Brána do nitra země. „Nyní jsme ve fázi, kdy jsme nainstalovali informační panely s geologickou tématikou, máme různé pracovní listy na Komorní hůrku a Soos také vznikla videa ve formě videoprůvodce Soosem a Komorní hůrkou. O dalších projektech budeme v nejbližší době informovat,“ dodává Zdeněk Soukup.