V Karlovarském kraji nejsou výjimkou ani červnové přízemní mrazíky. Ten první dal o sobě vědět hned 1. června. A podle pozorovatele počasí Rudolfa Kovaříka se mohou ještě objevit.

"Hned první den tohoto měsíce bylo v Šindelové minus 2 stupně Celsia. Vše nasvědčovalo tomu, že bude mrznout i v úterý ráno, ale nakonec k tomu nedošlo," říká Kovařík. K těmto jevům dochází v notoricky známých místech jako je Šindelová, kde se sbíhá několik údolí, nebo dobře známá Rolava. Jde o přízemní mrazíky, ve dvou metrech je teplota zcela jiná. Úterní hodnota je však přeci jen rekordem za posledních pět let.

Pobyt dětí na Božím Daru.
Sociální izolaci má dětem vynahradit pobyt na horách

"A v červnu se klidně mohou ještě dvakrát zmrzlíci objevit. Příroda se po vedrech v předchozích letech vrací k normálu. Letos proto nečekejme suché kontinentální léto a tropické teploty, které k nám nepatří," říká Kovařík. Jeho odhad pro letošní letní teploty je 21 až 28 stupňů Celsia.

Hezké dny se budou v týdnech střídat s přeháňkami. A blíží se také Medard. Pranostiku o tom, že pokud je 8. června deštivé počasí, bude pršet dalších 40 dnů, zná asi většina lidí. Letos bude Medard podle Kovaříka malý, bude méně srážek. Kovařík sleduje kromě místních pranostik i kroniky našich předků. Své zkušenosti s počasím totiž vytvořili obyčejní lidé během desítek a stovek let. Vypozorovali, že se počasí podle určitých pravidel opakuje, mění nebo zůstává stejné.

Areál AC Startu nutně potřebuje modernizaci. Tribuny si o to volají ale už mnoho let.
Přemostění na AC Startu zmizí. Co bude s celým areálem, město stále řeší

"Pranostiky vycházejí z mnohaletých zkušeností především rolníků a dělníků," potvrdil Kovařík. Počasí a ani pranostiky nemohou se stoprocentní jistotou tvrdit, jaké bude v konkrétním období počasí. Jisté je jen to, že kolem Medarda často nastává příliv vlhkého, oceánského vzduchu a tím pádem i deštivého počasí. Ale aby 40 dní v kuse pršelo, to se v České republice ještě nestalo," uzavírá.