To byly závody saských a českých škol s názvem PrOJETÍ ze světa elektromobility, které proběhly o víkendu v německém Chemnitz. Zúčastnili se i studenti ze sokolovské Integrované školy technicko ekonomické (ISŠTE) a získali třetí místo. V soutěži kooperace neměli konkurenci a cinklo jim zlato.

Samotnému závodu předcházela přípravná fáze. Kromě nákupu nových akumulátorů se pozornost školního týmu zaměřila na opravu karoserie, která dostala nový svěží lak. A pak nastoupila taktika a zručnost týmu. Nejdůležitější úprava totiž spočívala ve výměně pohonné jednotky, ze stejnosměrného motoru přešli žáci technických oborů školy na motor střídavý.

Ilustrační foto.
Pracovní skupina poradí, jak na množící se sousedské spory

"Samotného finále se nakonec účastnilo finálových 13 týmů. Závod se jel na čtyři hodiny. Povolená kapacita akumulátorů byla 7200 mAh a 14 vodíkových náplní. Úkolem bylo s tímto omezeným množstvím energie dojet závod do konce časového limitu, najet co nejvíce kol na stanovené dráze, a přitom se pokusit o úsporu energie. Podle těchto kritérií volil bronzový tým taktiku jízdy a nakládání se zdroji energie. Na konečné hodnocení závodu měl vliv výsledek týmu německé partnerské školy. Spolupracujícím partnerem ISŠTE Sokolov byl tým školy EdW Oberwiesenthal," přiblížil taktiku a průběh závodu ředitel školy Pavel Janus.

Taktika se podle kluků osvědčila a příprava se vyplatila. Závod čtyřčlenné družstvo dojelo až do konce, což je velký úspěch. Tým ISŠTE Sokolov skončil společně s EdW Oberwiesenthal na 3. místě.

"V soutěži kooperace týmů obsadil mezinárodní tým úžasné 1. místo. Na úspěchu se podíleli žáci ISŠTE Sokolov Jan Matyšek, Jakub Svoboda, Tadeáš Csicsola a Martin Kozler pod vedením Jaroslava Vlčka. ISŠTE Sokolov je škola, kde je radost sportovat i studovat," dodal Janus.