Pochlubit se značkou Regionální potravina začíná být skutečně prestižní záležitostí. Počet producentů potravinářských výrobků, kteří o ni každoročně usilují, roste. Podle pořadatelů této soutěže se zboží se značkou Regionální potravina dobře prodává. Potvrzuje to i letošní zájem o získání značky. V Karlovarském kraji přihlásilo 20 výrobců do hodnocení celkem 84 produktů. Jedním z nich byl i sokolovský minipivovar Permon. Ten uspěl hned dvakrát. V kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje bodoval s pivem polotmavý 12° ležák a hned za ním skončil světlý 12° ležák. Zeptali jsme se proto jednoho z nejpovolanějších, sládka Petra Rady, v čem tkví tajemství jeho úspěchu.
Je nějaký tajemný recept, jak uspět?
Je to jednoduché. Vaříme klasickými metodami z poctivých surovin. Celý tým pracuje srdcem a je to zásluha nás všech.
Zmíněné úspěšné ležáky jsou novinkou, nebo je vaříte již delší dobu?
Vítězná piva vaříme již delší dobu. Mezi lidmi a pivaři patří mezi nejoblíbenější. Dokazují to i úspěchy na několika soutěžích po celé republice.
Na co láká takový minipivovar své zákazníky?
Malé pivovary lákají především svojí originalitou a rozmanitostí nabízeného sortimentu. Mezi štamgasty jsou oblíbené hlavně pro svoji originalitu a schopnost nabídnout nejrůznější varianty, od běžných druhů až po vícestupňové speciály. Výjimkou nejsou ani piva vařená pro zvláštní příležitosti podle přání zákazníka. Právě rozmanitost je devizou, kterou se menší pivovary snaží na trhu prosadit a současně zaujmout.
Několikrát jste byli nuceni měnit prostory pro zvýšení kapacity výroby. Stále pivařům Permon chutná?
Jsme velice rádi, že naše pivo oceňuje spousta zákazníků, kteří se ho zpočátku naučili pít v naší lomnické hospodě U Franty. Postupně jsme si příznivce získali i tím, že pivo stáčíme do skleněných i PET lahví. Zákazníků opravdu přibývá a je jich stále víc a víc.
Kde mohou zákazníci ochutnat vítěznou dvanáctku?
Kromě běžného prodeje ji budeme, kromě jiných piv, nabízet na blížící se Hornické pouti, která proběhne v sobotu 13. září.
Chystáte novinky pro pivaře?
Již na podzim začneme vařit tři nová piva. Bude to pšeničný Weizenbock, dále patnáctistupňový Red Ale a do třetice světlá třináctka Winter Ale.