Protože byl dlouholetý starosta obce přesvědčený i o tom, že ohrožuje zdraví obyvatel obsahem azbestu, stalo se jeho mnohaletým úsilím a cílem ubytovnu zbourat. Podařilo se. Možná i symbolicky de facto současně s jeho odchodem z funkce po 26 letech.

„Nevím, proč proti jejímu zbourání byl tenkrát na stavebním odboru takový odpor. Vypadalo to, že to prostě nepůjde, byl to boj s větrnými mlýny. Museli jsme ustanovit důvěrníka, opatrovatele stavby, která byla vlastně černá, nikde nebyla zapsaná. Je to strašné, ale od roku 1992 jsem prakticky dělal všechno pro to, aby zmizela,“ ještě dnes rozhořčeně říká Jiří Halberštát, bývalý dlouholetý starosta Těšovic.

Budova byla v Těšovicích postavena v roce 1968 a sloužila k ubytování dělníků, kteří pracovali na výstavbě čističky pro Sokolov. Při sušení oblečení polských dělníků vypukl požár a část ubytovny shořela. Ani tím její historie neskončila, hasiči ji zachránili a polovina budovy stála dál.

Senioři si letos na Univerzitě třetího věku mohli vybrat z osmi oborů.
Zájem seniorů o univerzitu stále roste

V roce 1992 se obec osamostatnila, ani tenkrát její vedení nebylo úspěšné ve svých snahách její historii ukončit. To už měl starosta ale i osobní důvod ji odstranit. „Když umíral můj místostarosta pan Vetchý na rakovinu plic, zavolal si mě večer před smrtí a jediné, co mi řekl, bylo: Jirko, prosím tě, zbourej tu boudu,“ zavzpomínal Halberštát na opravdu silný okamžik života. V té samé ulici navíc zemřeli další tři lidé na rakovinu. „Nedávám to do přímé souvislosti, ale nemůže to být úplná náhoda,“ je přesvědčený.

Rozbory hygienické stanice totiž prokázaly, že celá budova je skrz naskrz prolezlá azbestem. „I lidé z vesnice, když se to dozvěděli, se toho báli, zejména starousedlíci. Pod tím navíc vzniklo dětské hřiště,“ potvrdila slova bývalého starosty jedna z obyvatelek Těšovic.

Ledy se hnuly až po návštěvě hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové. Počátkem listopadu roku 2018 šla budova definitivně k zemi. Dělníci museli mít speciální oděvy a respirátory. Když nakládali jednotlivé části do kontejnerů, museli je přikrýt a okamžitě odvézt. Náklady ve výši téměř půl milionu hradila obec s přispěním kraje. „Navštívila jsem tu obec.

Byl to jeden z nejpalčivějších úkolů, které si tehdejší starosta předsevzal. A mám velkou radost, že se to povedlo. Vždyť ta budova byla z hlediska zdraví velmi nebezpečná,“ souhlasí hejtmanka. Radost a pocit zadostiučinění má i Jiří Halberštát. „Mým snem bylo zbourat starou budovu, aby na jejím místě vyrostlo něco, co bude sloužit obci Těšovice,“ konstatoval.

Ilustrační foto.
Rozhlas je teď více regionální