Na Sokolovsku jezdí více než 5500 vozidel, která od 1. července nebudou smět vyjet na silnice. Tedy pokud jejich majitelé neprovedou do 30. června dohlášení vozidla z takzvaného polopřevodu. Právě už příští úterý je poslední den, kdy mohou auta doregistrovat. Jinak auto podle novely silničního zákona navždy zanikne a již nepůjde nikdy přihlásit.

Je patrné, že aut, kterým hrozí výmaz z registru vozidel, ještě ubyde. V Sokolově jich je podle údajů z Ministerstva dopravy přes 4500, na Kraslicku necelá tisícovka.

Majitelé vozů nechávají vše na poslední chvíli. Plno teď hlásí stanice technických kontrol, které provádí evidenční kontroly, a také odbory dopravy odbavují denně o desítky lidí více. „Jen za dopoledne přijímáme až padesát řidičů, kteří chtějí evidenční kontrolu, aby mohli svá auta dohlásit," řekla včera pracovnice jedné ze stanic technické kontroly. Obdobně mluví i úředníci na odborech dopravy.

Řada řidičů na Sokolovsku přitom ani netušila, že má auto v polopřevodu. Už předešlý vlastník totiž mohl podle dřívější praxe nechat na sebe při koupi auto jen převést (odhláška), poté už ale převod nedokončil.

A důvod je jasný. Lidé se tak snažili vyhnout placení ekologické daně, která činí tři, pět a deset tisíc. Tomu je teď kvůli novele zákona konec. „Pokud vlastníci auto v polopřevodu nedohlásí, vozidla opravdu přestanou existovat a už nebude možné je nikdy zaregistrovat," varoval ministr dopravy Daniel Ťok. Ministerstvo podle jeho slov ani neuvažuje o prodloužení termínu.
Stejně tak nechystají prodloužené pracovní doby radnice v Kraslicích a Sokolově.

Ministerstvo spustilo v dubnu webovou stránku www.dokonceteregistraci.cz, kde si lidé mohou zjistit, zda mají auto správně přihlášené. Zadat své údaje o vozidle vyzkoušel na stránkách Miroslav P. A bylo mu jasné, že už mu moc času nezbývá. „Kupoval jsem před lety starší auto z roku 1995 a věděl, že budu platit ekopoplatek pět tisíc korun. Proto jsem nechal auto v polopřevodu a nedohlásil ho, i když mi to zákon ukládá. Teď vše honím na poslední chvíli. Ale co se dá dělat. Počkal jsem si na stanici STK a vystál frontu na úřadě," řekl včera Deníku.

Řidiči mají čas ještě do příštího úterý. Pokud se vydají na odbory dopravy, musí s sebou mít malý a velký technický průkaz, protokol o evidenční kontrole na své jméno, zelenou kartu a občanský průkaz. Evidenční kontrola přitom na Sokolovsku stojí 400 korun. Přepis pak stojí 800 korun.

Pokud řidiči po 30. červnu s vozem vyjedou a nebudou mít auto doregistrované, musí se připravit na sankce. Na vozidlo budou policisté pohlížet, jako by bylo bez registrační značky. Hrozí za to zákaz řízení i tučná pokuta.