Podle odborníků by však lidé v těchto dnech měli zbystřit, protože nerozvážné sbírání hub může strávníkům připravit několikahodinové zažívací obtíže.

„Obdržel jsem od jednoho houbaře snímek pravého hřibu, který nalezl na začátku prosince v lese," sdělil mykolog Jiří Pošmura z Mykologického klubu Slavkovský les.

„Přesto, pokud po těchto mrazech naleznou lidé takovou houbu v lese, měli by zvážit, zda si ji do košíku vezmou, či nikoliv. Mohla by jim totiž způsobit i zažívací potíže," upozornil mykolog.

Nejdůležitější je, aby houba nebyla vodnatá. Takovou plodnici by si lidé vůbec domů brát neměli.

„Hřibovité houby obecně nemají v sobě látky, které by je uchránily před mrazem, a tak je teploty pod nulou nevratně poškozují," vysvětlil mykolog Pošmura.

Houbou, kterou si mohou i v těchto dnech houbaři z lesa odnést a u které nehrozí zdravotní problémy, je například penízovka sametonohá.

„Zmínit mohu také hlívu ústřičnou a ucho Jidášovo. Penízovka sametonohá má v sobě látku, která odolá mrazu a nepotrhá jí pletiva," vysvětlil Pošmura a navíc dodal, že právě penízovka v sobě obsahuje i léčivé látky, takže se jedná o velmi chutnou, a navíc zdravou plodnici.

Pozor by si měli dát houbaři také na to, aby ucho Jidášovo nebylo příliš zmoklé.

„Pokud po mrazech přijde obleva a začne pršet, ucho Jidášovo nasává vodu. Pokud je jí ale příliš, měli by se jeho sběru lidé také raději vyvarovat, protože následně hrozí, že se na této houbě usadí nějaké mechy, a houba tak přestává být jedlá," dodal Pošmura.(bur)