SLAM POETRY
- z anglického slam – bouchnout, prásknout
- specifický styl básnického přednesu, jeho podoba není ukotvena jasnými pravidly
- přednes musí být natolik sugestivní, jímavý či zábavný, aby dosáhl největšího ohlasu v publiku
- často připomíná rap bez hudebního podkresu
- řada slamerů vystupuje pod pseudonymy
- diváci jsou nezřídka vyzváni k interakci
zdroj: Wikipedie

Těmito slovy hodnotil svoji účast na mistrovství České republiky Dr. Filipitch, občanským jménem Filip Koryta. Ten se stal mistrem republiky, Tukan, Robert Netuka, vicemistrem. Před časem pak společně vyhráli i mistrovství České republiky v duoslamu, tedy slamu dvojic.

Finále mistrovství republiky se konalo v pražské MeetFactory a postoupilo do něj 13 finalistů z 10 měst. Soutěžilo se ve dvou kolech a o výsledku rozhodují lidé, kterým jsou rozdány bodovací kartičky. „V každém kole je deset porotců. Porota pro 1. i 2. kolo se mění a je vybírána naprosto náhodně, pomocí míčků, které se házely do publika. Snažíme se tak o co největší nestrannost,“ objasnil princip hodnocení Filip Koryta. Náhoda funguje i v rámci losování pořadí. Nikdo dopředu netuší, kolikátý přijde na řadu. „Povedlo se mi vylosovat dobré číslo. Ze 13 jsem šel desátý. Ve 2. kole se to obrací, takže jsem byl čtvrtý,“ přiblížil princip soutěže.

Dr. Filipitch - Filip Koryta - mistr republiky ve slam poetry.Zdroj: Archiv Filipa KorytyPravidla pro soutěže slam poetry jsou daná. Člověk musí prezentovat vlastní tvorbu, nesmí používat žádné rekvizity a musí se vejít do časového limitu tří minut, který se může přesáhnout o 10 vteřin, pak už se ztrácí body. „Pro 1. kolo jsem si připravil slam de facto o kombinaci zamilovanosti a paranoidní schizofrenie, přičemž většinu textu rapuju a ten text neuvěřitelně graduje. Na konci strašně křičím. Možná díky té emocionální vypjatosti to na lidi tak zapůsobilo,“ popsal své vystoupení. Z 200 možných bodů získal Dr. Filipitch 194, Tukan jako vicemistr pak o tři méně.

Filip Koryta pochází ze Sokolova, Robert Netuka z Bukovan. Oba jsou absolventy sokolovského gymnázia, Filip poté odešel studovat do Plzně, Robert do Brna. A jak se Filip ke slam poetry dostal? „Bylo mi to doporučeno, tak jsem se v lednu 2016 šel podívat v Plzni na exhibici a úplně mě to pohltilo,“ přiznává. „Říká se tomu poezie okamžiku, protože opravdu tu největší energii člověk vnímá, když tam je. Oslovilo mě to především proto, že mi to nabídlo další formu vyjádření. Slam mi nabídl další rozměr umění. To, co jsem nemohl dát do standardní poezie, prózy nebo hudby, jsem mohl vložit právě do slamu,“ dodal.