Dostupnost pracovní síly, rozsah a kvalita sítě dodavatelů, cena za odvoz odpadu nebo rozsah úředních hodin. To jsou důvody, proč se podnikatelsky nejpřívětivějším městem Karlovarského kraje stal Sokolov. Na druhém místě skončily ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys, který již pátým rokem hodnotí 205 obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí hlavního města České republiky, Mariánské Lázně. Třetí příčku obsadil Ostrov.

Vítězný Sokolov si v obou hodnocených oblastech - v oblasti podnikatelského prostředí i v přístupu veřejné správy - vedl velmi dobře. Ve druhé jmenované kategorii dokonce získal krajské prvenství.

 „Ocenění nás těší. Projevila se dlouhodobá spolupráce s podnikateli jak ze strany vedení radnice, tak i úředníků. V aktuálním volebním období jsme dokonce založili komisi rady města pro rozvoj podnikání. Dále se dvakrát ročně scházíme jak s drobnými podnikateli, tak s nejvýznamnějšími zaměstnavateli," popsal práci radnice místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

Druhé místo si z letošního ročníku odnáší loni vítězné Mariánské Lázně. Místní podnikatelé vnímají velmi pozitivně kupní sílu spotřebitelů, vzdálenost k dálnici, ceny bytů, nebo rychlost vyřizování agendy na úřadech.  Třetí Ostrov dosáhl výborného hodnocení za přístup radnice, nízkou míru korupce nebo za ceny stavebních pozemků.

V rámci výzkumu Město pro byznys se analytici společnosti Datank zaměřili také na zájem investorů o Karlovarský kraj. V roce 2010 byly na Karlovarsku nejnižší investice v ČR. V roce 2011 se stav trochu vylepšil, ale zájem investorů o region byl stále druhý nejnižší. Neochota investovat na Karlovarsku ovšem nijak nesouvisí s mírou nezaměstnanosti v kraji, kterou se podařilo meziročně snížit o 1,6 %. V roce 2010 byla nezaměstnanost na Karlovarsku 11,4 %, v roce 2011 pak 9,8 %.

Obce se ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě padesáti kritérií rozdělených do dvou oblastí: podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Druhou jmenovanou oblast, která se na celkovém hodnocení podílí padesáti procenty, mohou svým chováním radnice ovlivnit.