„Sokolovská nemocnice může být příkladem bezvadné spolupráce mezi krajem a soukromým provozovatelem. Je evidentní, že pro oba dva je cílem spokojený pacient. Od září nabídneme špičkovou péči v nových prostorách, které mají opravdu evropskou úroveň,“ řekla Barbora Vaculíková, generální ředitelka Penta Hospitals CZ, společnosti, která nemocnici provozuje.

Karlovarský kraj plánuje i další zvelebování zdravotnických zařízení.

„Sokolovská nemocnice je bezesporu důležitou součástí urgentní medicíny v našem kraji. Pracujeme ale také na tom, aby se co nejrychleji dokončila revitalizace chebské nemocnice. V nadcházejícím období rovněž musíme navýšit kapacitu karlovarské nemocnice,“ uvedl k dalším plánům krajský radní Jan Bureš.

Koupaliště Michal
FOTO: Zákazy koupání se prozatím nešíří

I proto se v rámci takzvaného generelu karlovarské nemocnice kraj rozhodl pro rozšíření urgentního příjmu a vybudování onkologického centra. „Vždy ale opakuji, že naše zdravotnictví stojí na dostatku lékařů, sestřiček a dalšího personálu. Bez nich jsou nám moderní prostory k ničemu. Proto se snažíme, aby finanční motivace i možnost dalšího vzdělávání byla v KKN co možná nejlepší,“ zdůraznil Bureš.

Nové operační centrum v Sokolově představuje velký pokrok také pro bezpečí pacienta. Ten bude hned při vstupu na oddělení identifikován podle čárového kódu obdrženého při příjmu. Pacienta převezme sestra, která s ním vyplní dotazník. Na sále se dokumentace ještě jednou zkontroluje, totožnost pacienta znovu ověří, a to včetně místa pro operační výkon na jeho těle. Po operaci bude pacient na dospávacím pokoji, kde se o něj postará anesteziologický tým.

O příměstské tábory je letošní rok nebývalý zájem.
FOTO: O příměstské tábory je letošní rok nebývalý zájem

„Vždycky jsme pacientům věnovali maximální pozornost. Tím, že celý postup péče o pacienta zaznamenává a ověřuje speciální počítačový software, se dostáváme na úroveň velkých nemocnic,“ charakterizuje novinku vrchní sestra centrálních operačních sálů Soňa Malá.

„Centrálních operačních sálů je šest. Jsou rozdělené na dvě složky – septickou a aseptickou. Bude zde ortopedie a traumatologie, v septické části se bude nacházet chirurgie, gynekologie a ORL. Na nových sálech bychom měli plně fungovat od 4. září ,“ řekl vedoucí lékař operačních sálů Peter Šebo.

Podle vedení sokolovské nemocnice se zkrátí i čekací doby na plánované operace, například totální endoprotézy. Na ty se nyní čeká přes rok, doba by se mohla zkrátit až o tři měsíce.

Nemocnice v číslech

Počet operací v Sokolovské nemocnici v posledních letech trvale roste. Loni její chirurgové odoperovali přes 1860 pacientů, ortopedi pak dalších 1300 operací.

Za posledních pět let se v Sokolovské nemocnici investovalo celkem přes 300 milionů korun. Naposledy se tady v roce 2017 otevírala nová porodnice a oddělení šestinedělí, kdy investice vyšla na více než 40 milionů korun. Nová je také budova centrálního registru a parkovacího domu.

Na investicích se vedle Karlovarského kraje a provozovatele Penta Hospitals CZ podílela i společnost Sokolovská uhelná.

Nemocnice má nové operační sály. Nechybí moderní technologie.Zdroj: Deník / Roman Cichocki