Lékařka sokolovské nemocnice Markéta Halířová se rozhodla jednou provždy vzít dětský strach a zavřít ho daleko od malých dětí.
Pláč a obavy by už mohly být minulostí. Ve spolupráci s nemocnicí připravila dětská lékařka projekt Nebojme se nemocnice pro předškolní děti i prvňáčky. Ti se seznamují  s nemocničním prostředím formou legrace, hry a zábavy. Poprvé se přišli podívat na dětské oddělení sokolovské nemocnice žáci ze základní školy Běžecké. Prvňáčci byli z návštěvy nemocnice nadšení, dokonce by si dobrovolně nechali píchnout injekci i změřit krevní tlak. „Kdo by se chtěl nechat zvážit a změřit? Má někdo odvahu lehnout si a ukázat spolužákům, jak dáváme injekce?" vybízela děti zdravotní sestřička. Téměř všechny se dobrovolně přihlásily, aby mohly být nápomocné při názorném vyšetření. Dobrovolně se přihlásila i Lucie Paloušová.


„Nebojím se injekce, sestřička říkala, že mi ji nepíchne doopravdy, že to bude jenom jako. Musela jsem ležet, ovázala mi ruku a trošku ji utáhla. Pak mi ukazovala a mým kamarádům, jak se dá do žíly hadička, kdyby mi potřebovali dát kapající lahvičku. Vše bylo jenom jako, takže mi to nevadilo," popisuje svůj zážitek Lucie. Prvňáčci si dokonce pro nemocné děti připravili i své nejoblíbenější plyšové hračky. Předali je sokolovské nemocnici jako dárek a památku na svou návštěvu. „Vybíral jsem s maminkou medvídka, nechám ho tady pro nemocné děti. Taky jsem byl jednou chvilku v nemocnici, byl bych rád, kdybych měl takového plyšáčka," říká prvňáček Dominik Skála.


Projekt lékařky Markéty Halířové vedení nemocnice prý zaujal už na svém počátku, rozhodlo se proto její kroky podpořit.
Nemocnice oslovila několik místních škol a školek, nabídla jim návštěvu nemocnice i s výkladem.
„Podle mě se podařilo prosadit dobrou věc. Já sama mám špatné zkušenosti, kdy jsem jako šestileté dítě musela být hospitalizovaná. Rodiče ke mně tenkrát nesměli, nikdo mi nevysvětlil, kam jdu, co se bude dít. Dodnes při vzpomínce na svůj pobyt v nemocnici mám zkroucený žaludek. Napadlo mě proto ukázat malým dětem prostředí nemocnice, ukázat jim, co je čeká, když k nám přijdou. Podívaly se k nám na vyšetřovnu, pokoje, sesternu. Prohlédly si nástroje, které používáme k vyšetření, a zároveň jsme jim ukázali, kde by spinkaly v případě hospitalizace," informovala zakladatelka projektu Markéta Halířová.
Podle ní je velkým přínosem pro malé děti znát prostředí nemocnice i přítomnost rodičů. Dnešní doba prý v tomto ohledu přináší lepší možnosti.
„Dnes mohou rodiče být s dětmi do šesti let bez poplatku, tuto službu využívají téměř všichni. Nemusí s nimi zůstat jen rodiče, ale i ostatní příbuzní. Nad šest let je poplatek sice na den už stanovený, ale i tak je to pro děti přínosné. Mohou být s rodiči, pokud situace dovolí," dodala lékařka. Jako další by měly nemocnici navštívit děti ze dvou mateřských škol v Sokolově.

Klára Čurlinová