„Vůbec to není depresivní. To si myslí hodně lidí, ale není to tak. Tam přijdeš a je tam tolik energie a tolik lásky, to těm dětem nikdy nevrátíš. Ty děti i jejich maminky jsou úžasné. Buď to vnímám jinak, ale ty děti ti dají o hodně víc, než ty jim můžeš dát. Nepřipadám si teď zbytečná,“ říká paní Věra z Lomnice.

Její pomoc dětem s onkologickým onemocněním začala tím, že posílala své výrobky na charitativní jarmarky v Příbrami a Přešticích, které nadace pořádá. Pak si vyhledala webové stránky a přečetla příběhy dětí, které jsou tam zveřejněné. „Vybrala jsem si Viktorku. Dojížděla jsem za ní do Motola, posílala jí potřebné věci,“ přiblížila, jak se postupně víc začala seznamovat s prostředím a životem těchto dětí a jejich rodin.

Šance onkoláčkům - nezisková organizace Šance onkoláčkům vznikla v roce 2014 se záměrem materiálně a finančně pomáhat dětem s vrozenými vadami, onkologickým nebo jiným závažným onemocněním a 2 roky po ukončení léčby.
- do dnešního dne pomohla nebo zprostředkovala pomoc 450 dětem v onkologické léčbě a skoro 150 dětem s jiným závažným onemocněním.

Do Motola začala jezdit pravidelně a vždy veze dětem nějaké dárky, sladkosti, vyrábí pro ně. „Pořád se mi to ale zdálo málo,“ pokračuje, „tak mě napadlo udělat větší akci pro děti. A výtěžek by šel právě na konto fondu.“ A od slov nebylo daleko k činům. Prostory poskytl hrad Hartenberg, děti si tu užily dílničky, soutěže, divadlo, dostaly voucher na občerstvení. Pro jejich rodiče byl určený koncert Michala Šindeláře. „Výtěžek z akce byl 20 583 korun, které jsem poslala na účet. Ředitelka nadace Lenka Klasnová, která se taky přijela podívat, nadace vlastně tuto akci zaštítila, si pak ještě odvezla zapečetěné pokladničky s dalšími příspěvky návštěvníků,“ uvedla Věrka. Součástí akce byl i běh, který pořádalo Živé Sokolovsko. „Posílali jsme 50 korun z každého startovného, dohromady 1600 korun,“ doplnila Iveta Müllerová.

Hračky i dobroty, které z akce zbyly, pak putovaly také dětem do Motola. Věrčina pomoc tím rozhodně nekončí, naopak, v hlavě spřádá další nápady, jak dětem udělat radost. A do svých plánů zbláznila celou svoji rodinu a kamarádky.

ZUŠ Sokolov
Základní umělecká škola dostane zcela nové patro

Nadační fond Šance onkoláčkům se rozhodla založit maminka malého Matyáška Lenka Klasnová. Tomu lékaři v 9 měsících diagnostikovali zhoubný dětský nádor. Do pomoci v našem kraji se zapojila například i Petra Šetele: „Zorganizovala jsem vánoční jarmark. Oslovila jsem desítky handmade výrobců, zda by nezaslali své výrobky. Ty se pak prodávaly. A udělala jsem aukci s deseti z nich a výtěžek jsem poslala na účet. Bylo to téměř 120 tisíc.“

Více informací:www.nfsanceonkolackum.cz
www.facebook.com/sanceonkolackum
sanceonkolackum@seznam.cz
transparentní účet: 2600717725/2010