Po 23 letech zřejmě od Nového roku čekají vedení Josefova změny. Dlouholetý starosta Ladislav Čížek se totiž po neshodách v zastupitelstvu rozhodl na svou funkci jen pár měsíců po komunálních volbách rezignovat. Zastupitelé tak zřejmě hned v lednu budou muset volit nového starostu.

„Důvodem je naprostá názorová neshoda s novými zastupiteli. Nesouhlasí s územním plánem, rozplánované projekty, do kterých už se vložily peníze, chtějí odložit a nahradit je novými. Prioritou je podle nich vybudování chodníku, to by ale přišlo na 30 milionů korun. Nemyslím si, že tak obrovskou investici lze řešit jinak než zadlužením obce na celá desetiletí," vyjmenoval starosta některé z důvodů, které ho přivedly k myšlenkám na rezignaci.

Připomněl, že obec je přitom po mnoha letech finančně velmi zdravá. „Když se obec topila ve finančních problémech, nikdo se do zastupitelstva nehrnul. Teď jsou na účtě čtyři miliony a každý má najednou nápad, jak je rozfofrovat. Lidé, s kterými jsem byl na volební kandidátce, nakonec přešli do opozice. Na druhou stranu chápu, že jsou to mladí lidé a mají nápady, je přitom ale třeba respektovat zákony a uvědomit si, jaké máme možnosti," doplnil Čížek s tím, že plánuje zůstat řadovým zastupitelem.

„Po necelých dvou měsících v zastupitelstvu mám pocit, že každý dobrý úmysl a aktivní člověk musí být po zásluze potrestán. Moje představa, že si vzájemně budeme pomáhat, nováčkům bude vše vysvětleno a můžeme konstruktivně diskutovat a řešit problémy, vzala rychle zasvé," řekl k problému Jan Onak, jeden z nových zastupitelů.

„Když se podívám okolo sebe, divím se té spoustě maminek s malými dětmi, že jim nechybí bezpečné místo na hraní, divím se mládeži, že jí nechybí hřiště, divím se pejskařům a sportovcům, že jim uprostřed přírody nechybí stezky, divím se všem, že se nebojí po setmění projít obcí bez chodníků. Chtěl bych slyšet, co lidem chybí, a společně to postupně měnit," uzavřel.